Цей день в історії Хмельниччини: 20 вересня

20 Вересня 2019 07:52

З 20 по 21 вересня 1938 року в Проскурові за рішенням «трійки» НКВС розстріляно 378 подолян за участь у так званій «Польській військовій організації». З них 64 мешканці станції Гречани. Виконуючи рознарядку щодо знищення антирадянських елементів органи НКВС проводили так звані «чистки». Найбільш драматично складалася доля педагогів ліквідованих шкіл. Зокрема у Городоцькому районі, в цей період закрили 17 польських шкіл, педагогів арештували. Після перевірки Славутської польської семирічки комісія зробила висновок, що вчителі школи «проводили націоналістичну роботу серед батьків та інших жителів міста». Директора школи після цього було звільнено з роботи, заарештовано, звинувачено у контрреволюційній діяльності і засуджено до трьох років ув’язнення у таборі. Його наступника за таким же звинуваченням було засуджено до найвищої міри покарання – розстрілу.

У 1991 році невдачею завершилася перша спроба демонтувати пам’ятник Леніну на центральному майдані Кам’янця-Подільського. Тому ще близько року Ленін простояв, оточений дерев’яним парканом. Прибрати його з площі вийшло тільки 18 серпня 1992 року, 9-тонний пам’ятник зняли з червоного п’єдесталу та відправили на зберігання в КАТП-222808 (нині КП «Спецкомунтранс»), де вона досі зберігається як комунальна власність міста. У 2002 році місцевим комуністам вдалося домогтися згоди депутатів на відновлення демонтованого пам’ятника в сквері Васильєва. Але до цього часу ніхто цим так і не зайнявся.

У 2011 році подолянин став переможцем Марафону Миру. На 31-му Московському міжнародному Марафоні Миру першим здолав дистанцію 42 кілометри 195 метрів Олександр Матвійчук. Для цього йому знадобилося 2 години 17 хвилин 27 секунд.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua