Цей день в історії Хмельниччини: 23 вересня

23 Вересня 2019 09:21

23 вересня 1648 року відбулась переможна битва української козацької армії, очоленої гетьманом Богданом Хмельницьким, проти військ Речі Посполитої під Пилявцями (нині село Пилява Старосинявського району). Польське військо, яке налічувало 32 тисячі шляхетського ополчення, 8 тисяч німецьких найманців та до 50 тисяч шляхетських слуг та обозної «челяді», було розгромлене козаками. Відступ перетворився у панічну втечу. Був кинутий напризволяще обоз. Вся артилерія і великі запаси пороху, десятки тисяч возів, 92 гармати та велика позолочена й обсипана коштовним камінням гетьманська булава Заславського дісталися козакам. Загальна вартість трофеїв перевищувала 7 мільйонів золотих. Після Пилявецької битви польських шляхтичів в Україні довгий час називали «пилявчиками». Історики називають її однією з найвизначніших і переможних для українського війська битв часів Національно-визвольної війни. Після перемоги під Пилявцями стало можливим швидке визволення від сил противника Поділля і Волині, розгортання успішного наступу військ Хмельницького в західну Україну і на береги Вісли.

23 вересня 2011 року у Хмельницькому заклали горіховий сквер та пам’ятний знак на честь 70-річчя подвигу партизан і підпільників у роки Великої Вітчизняної війни. Облаштували його у мікрорайоні Гречани, поблизу будинку № 113/1 на вулиці Північній. Оскільки, вузлова станція Гречани була одним з головних центрів боротьби партизанського руху з фашистською навалою. Всього у сквері посадили 35 саджанців, доглядати за якими пообіцяли діти, котрі мешкають у будинках, що поруч.

У 2014 році 23 вересня, до правоохоронців зателефонував невідомий та повідомив про мінування приміщень Хмельницької обласної ради. Рятувальники та правоохоронці діяли по інструкції: евакуйовували людей та перевіряли приміщення та території на вибухонебезпечні предмети. На щастя нічого не знайшли.

23 вересня 2015 року у зоні проведення АТО загинув військовий зі Старокостянтинова. Боєць 8-го полку спецпризначення 20-річний Олександр Мандибура. Військовий підірвався на розтяжці під селом Жолобок на Луганщині під час перевірки польових доріг у лісосмузі.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua