Цей день в історії Хмельниччини: 30 вересня

30 Вересня 2019 11:40

30 вересня 1497 році польський король подарував Красилів князю Костянтину Острозькому. І вже до середини 14 століття в місті було вже 200 будинків. В 30-х роках 15 століття, коли боротьба між Польщею та Литвою за Волинь і Поділля розгорілася з новою силою, Сигизмунд І, щоб збільшити свій вплив, надав пільги заможній українській верхівці. Тоді міщани Красилова дістали право без сплати мита завозити сіль, раз на тиждень проводити торги, обкладати митом товари, які жителі навколишніх сіл везли на базар. У містечку спорудили замок, згадки про нього трапляються в історичних документах за 1545 і 1552 роки. 9 вересня 1517 року Красилів набуває статусу міста з обмеженим магдебурзьким правом. Наприкінці 16 століття Красилів став власністю Януша Острозького. У володінні князів Острозьких Красилів перебував до 1620 року. Потім містечко переходить, спочатку, до князів Заславських, потім до Любомирських, а потім до Сангушків.

30 вересня 1920 року в Камянець-Подільський приїхав Симон Петлюра — востаннє. За два тижні, 14 жовтня, прибули й інші члени Директорії. Третя спроба закріпитися у Камянці триватиме до 14 листопада 1920 року, коли Директорія та уряд УНР назавжди залишать Кам’янець-Подільський. 16 листопада в місті остаточно запанували більшовики. 20-21 листопада останні загони української армії перейшли Збруч і потрапили на територію Східної Галичини, що була під контролем Польщі. З ними відступив і Петлюра, який більше ніколи не повертався в Україну. Тож, у Кам’янці-Подільському, адміністративному центрі Поділля, який став тимчасовою резиденцією Директорії і уряду УНР, він провів сумарно понад 100 днів.

На початку 60-х років 20 століття на околиці обласного центру, серед пустиря, розпочалося будівництво школи-інтернату №2. Для цього держава виділила біля 6 мільйонів карбованців. Будівництво велося біля двох років. У школі були створені предметні кабінети, затишні спальні, актовий зал. Навколо було розбито розарій, посаджені фруктовий сад і декоративні дерева.Хмельницька загальноосвітня школа-інтернат №2 почала працювати 30 вересня 1963 року.Саме в цей день вона широко відкрила двері для 300 школярів. З осені 1969 року школі присвоєно статус санаторної і вона прийняла новий контингент школярів: 188 дітей хворих на ревматизм та з вродженою вадою серця. У 1975 році школа набула статусу середньої.

Минулого року цього дня у Хмельницькому вперше відбувся марш за права тварин. Подія відбувалась у 20 містах України одночасно і вперше в обласному центрі. Долучились до ходи не тільки ті, хто має тварин, а й просто небайдужі мешканці Хмельницького.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua