Цей день в історії Хмельниччини: 1 жовтня

1 Жовтня 2019 11:01

В Летичеві 1 жовтня 1854 року було відкрите єврейське училище І розряду. У зв’язку з великою кількістю єврейського населення на Поділлі виникла необхідність в створенні державних навчальних закладів. Вони почали з’являтися на Поділлі у 1850-х роках. Єврейські училища були І та II розрядів. Училища І розряду надавали первинні знання, II розряду – готували юнаків до праці в торгівлі та промисловості. Училище в Летичеві було створено згідно з положенням про єврейські навчальні заклади і утримувалося на кошти від «свічкового» збору (збір зі свічок, які запалювали єврейки на зустріч суботи, установлений в 1844 році і призначений на устрій та утримання єврейських училищ). Попри незначну кількість учнів в цьому училищі, кошти на його утримання виділялися досить значні. Так, на училище 1-го розряду витрачалося понад 1000 карбованців на рік. Воно складалося з 2 класів, навчалось там 12 учнів. Формулярний список про службу доглядача та учителів Летичівського єврейського училища першого розряду, який зберігається у Хмельницькому обласному архіві, подає відомості про трьох учителів цього училища.

1 жовтня 1925 року розпочало роботу Проскурівське окружне архівне управління. Йому місцева влада виділила приміщення. Проте, як тільки керівник установи розпочав його ремонтувати воно було передано окружному управлінню охорони здоров’я. Таким чином, установа формально існувала на папері аж до середини грудня, коли її було виділено дві невеликі кімнати, що не відповідали жодним вимогам. На цьому перипетії з приміщенням не закінчилися. Згодом установу перевели в приміщення, де їй було виділено лише одну кімнату. Відсутність належного приміщення давало можливість місцевій владі економити кошти на штаті архівної установи. Хоча в архівному управлінні на кінець 1926 року перебувало 6396 справ, які потребували впорядкування. Відсутність описів та впорядкування документів по фондах унеможливлювала видачу довідок як фізичним так і юридичним особам.

1 жовтня 2014 року в хмельницькому парку імені Михайла Чекмана з’явився новий кований місток через Південний Буг із боку центрального входу.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua