Цей день в історії Хмельниччини: 3 жовтня

3 Жовтня 2019 08:03

У Камянці-Подільському 3 жовтня 1846 року викладач міської гімназії Петро Чуйкевич записав до альбому Тараса Григоровича три народні пісні: “Пливе щука з Кременчука”, “Зійшла зоря із вечора”, “Ой, Кармелюче, по світу ходиш”. У місті Тарас Шевченко пробув не більше як тиждень. Прибув за розпорядженням Київського, Подільського та Волинського генерал-губернатора для збору відомостей про історичні пам’ятки, могили, кургани, народні перекази, пісні, пов’язані з ними, опису старожитностей, виявлення різних історичних документів та малювання древніх храмів.

Однією із примітних споруд в Хмельницькому, у самому центрі міста є в’язниця, а точніше слідчий ізолятор № 29. Побудований він понад двісті років тому. Саме в його підвалах 3 жовтня 1941 року було знайдено тіла 24 замордованих: 13 полонених німців і 11 українців. Вже 6 жовтня відбулося поховання німців, а 7 жовтня ховали українців. На похороні присутні були представники Окружної Управи, Управи міста, репортери газет, а також велика кількість людей.

3 жовтня 2002 працівники медіа-корпорації «Є» зробити подарунок до дня народження рідного Хмельницького. Озброївшись пензлями і фарбою пофарбували металевого космонавта авторства Миколи Мазура, що у парку імені Михайла Чекмана. Завдяки зусиллям колективу медіа-корпорації композиція отримала новий «костюм».

3 жовтня 2014 року викладач із Кам’янця-Подільського отримав нагороду від президента Петра Порошенка. Почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України» отримав завідувач кафедри навчально-наукового інституту Подільського державного аграрно-технічного університету, доктор сільськогосподарських наук Олександр Гораш.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua