Цей день в історії Хмельниччини: 7 жовтня

7 Жовтня 2019 10:53

У 1990 році 7 жовтня на колишньому хуторі Загальського відкрито пам’ятний знак жертвам сталінських репресій.Розташований хутір у східній частині села Кам’янка Кам’янець-Подільського району. До 1933 року він належав громадянину Загальському, а потім його забрало державне політичне управління при НКВС
та перетворило в криваву катівню. Це було в період масових розстрілів українців в 1936-1938 роках. Приблизно в центрі хутора енкаведисти побудували велику дерев’яну простору будівлю, яку про людське око назвали “гаражем”. Мала вона 20 метрів довжини і 15 метрів ширини. Поруч “гаража” стояв кам’яний хлів трохи менший за розміром. Енкаведисти привозили сюди вночі арештованих і розстрілювали. До речі, серед розстріляних на хуторі Загальського – відомий український композитор, диригент і педагог Михайло Коссак. Як встановив краєзнавець Євген Назаренко, Михайла Андрійовича розстріляли на хуторі Загальського 2 січня 1938 року.

7 жовтня 2006 року підписано угоду про побратимство та співпрацю між містами Понте-Ламбро та Кам’янець-Подільський. Підписали її мери міст: мер міста Понте-Ламбро (Італія) Андреа Каттанео та тодішній міський голова Кам’янця-Подільського Олександр Мазурчак. Угодою передбачено співпрацю у таких напрямках: молодіжні програми, спорт, культура, комерційна діяльність, наука та освіта, соціальна сфера, туризм тощо. Партнером Понте-Ламбро є також місто Завєрце (Польща), з яким і Кам’янець-Подільський уклав угоду про співпрацю. Таким чином утворився своєрідний троїстий союз міст-побратимів.

Цього дня в зоні проведення операції Об’єднаних сил загинуло двоє подолян:

У 2014 році від отриманих поранень помер Володимир Ознамець зі Славутського району. Чоловік ніс службу на першій лінії оборони у Дебальцеве (Донецька область). Військові перевозили поранених машиною «Урал», з червоним хрестом і розпізнавальними знаками медичної служби, в госпіталь міста Артемівськ, а коли поверталися, потрапили під обстріл російських бойовиків із засідки. Володимир помер від отриманих поранень в голову та груди.

У 2016 році трагічно загинув 53-річний капітан Андрій Голець зі Славути. Чоловік виконував завдання в районі села Сотенне Станично-Луганського району Луганської області. Військовий служив у 14-й окремій механізованій бригаді.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua