Головні новини вівторка і ночі: детектор брехні для “слуг” та арешт Микитася

23 Жовтня 2019 08:59

У Порошенка накинулися на канал Коломойського, Зеленський вимагає детектор брехні для “слуг” із комітету Дубінського, екснардепа Микитася взяли під варту – новини, які були актуальні 22 жовтня.

Про Порошенка-Коломойського

У партії Петра Порошенка “Європейська солідарність” заявили, що телеканал “1+1”, співвласником якого є олігарх Ігор Коломойський, розповсюджує брехню через сюжет про причетність Порошенка до підвищення тарифів у Вінниці.

У відповідь Коломойський порадив п’ятому президенту бути обережнішим у висловлюваннях, які стосуються “1+1” і його самого.

Про детектор брехні

Керівництво Офісу президента та керівництво партії “Слуга народу” вимагають, щоб депутати СН, які є членами фінансового комітету, та автори кількох законопроектів пройшли детектор брехні.

Пізніше з’явилась інформація, що керівництво партії перед можливою перевіркою нардепів на поліграфі, вирішило провести зустріч з членами фінансового комітету, щоб заслухати їхні пояснення щодо голосування проти одного антикорупційного законопроекту.

Про Микитася

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду арештувала екснардепа і забудовника Максима Микитася до 14 листопада і збільшила заставу як альтернативу від 5,5 до 80 мільйонів гривень.

Микитася підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії на суму понад 81 мільйон гривень.

Передісторія:

  • У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС, пізніше реорганізоване в Нацгвардію, та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс.
  • В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.
  • У 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та ж компанія-забудовник зводила на околиці Києва, біля станції метро “Червоний хутір”.
  • Досудове розслідування встановило, що вартість цих квартир на 81,6 мільйона гривень менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.
  • У травні 2019 року екс-очільника НацгвардіїЮрія Аллерова, гендиректора компанії-забудовника Олега Майбороду та оцінювачку Алісу Гринчукзатримали за підозрою у привласненні 81,6 мільйона гривень. Аллєрова на той момент вже зняли з посади.
  • Майбороду суд відпустив під заставу у 2 мільйони гривень, Гринчук обрали запобіжний захід у вигляді 1,5 мільйона гривень застави.
  • Аллерову 17 травня присудили тримання під вартою до 12 липня з заставою у 4,8 мільйона гривень. 20 травня він вийшов із-під варти.
  • 23 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура заявила, що оскаржила запобіжні заходи підозрюваним.
  • До обрання народним депутатом, Максим Микитась був президентом великої будівельної корпорації “Укрбуд”.
  • Українська правда