Лонгин Сотник 29 жовтня: історія, традиції та прикмети свята

29 Жовтня 2019 10:20

Наші предки вважали Лонгина Сотника не тільки цілителем очних хвороб, а й захисником будинку від нечистої сили.

29 жовтня 2019 року (16 жовтня за старим стилем) віряни православної церкви вшановують пам’ять трьох Лонгинів — Сотника, воротаря Печерського і Яренгського. В народі ця дата має й іншу назву — День зору, через зцілення першого святого від катаракти під час смерті Христа.

Лонгин Сотник народився в селищі Ардалес в Каппадокії. Ставши римським воїном, він ніс службу в Юдеї під керівництвом Понтія Пілата і очолював один з чисельних загонів.

У момент страти Ісуса Христа стояв на варті біля підніжжя Хреста, і саме він пронизав його бік списом. В останні хвилини земного життя Спасителя Лонгин і кілька воїнів побачили ознаки, біди і нещастя, які очікують народ після смерті Христа, увірував у нього і підтвердив це всенародно. Згідно з церковним переданням, Сотник був вражений катарактою, а кров Господа Бога, яка бризнула і потрапила в очі, зцілила його.

Лонгин з іншими воїнами повернувся в рідне місто і почав проповідувати. За наказом прокуратора П. Пілата вони були схоплені і страчені шляхом відрубування голови. Голову Сотника принесли в Єрусалим, щоб прокуратор міг переконатися в його смерті. Після цього вона була викинута за стіни міста.

Сліпа жінка, яка проходила повз, знайшла її, зрадила землі, згідно християнських звичаїв, і негайно ж прозріла. Диво, яке трапилося, вдихнуло у народ віру про те, що звернені благання мученика Лонгина Сотника здатні допомогти зціленню від очних хвороб.

Другий святий Лонгин, воротар Печерський володів даром прозорливості. Після смерті був похований у Дальніх печерах.

Лонгин Яренгський був ченцем Соловецького Спасо-Преображенського монастиря. Жив у XVI столітті. Потонув у Білому морі під час поїздки в Тверську землю по монастирських справах.

Традиції та обряди

Традиційно в цей день всі вмивалися холодною водою (з колодязя або ключа). Особливо старалися вмити дітей, вважаючи, що це допоможе зору. Деякі, особливо віруючі, для поліпшення гостроти зору примушували дітей дивитися на воду кілька годин поспіль.

В це народне свято виносили на вулицю зимовий одяг. Вважалося, що світло володіє цілющою силою і, просочившись теплом, одяг буде зігрівати і лікувати тіло всю зиму. На сонце виходили погрітися літні і хворі люди. Вони вірили, що отримане тепло і світло допоможуть їм пережити зиму.

Прикмети

  • Якщо в цей день почне лити дощ, то недовго залишилося і до зими.
  • Якщо на Лонгина Сотника дме північний вітер — бути гарній погоді ще кілька днів.
  • Якщо гуси у цей день підтискають одну лапу — вдарить мороз.
  • Якщо на нічному небі зірки і місяць будуть тьмяними і каламутними, то не за горами дощ і сніг.
  • Якщо в цей день сонце ховається в хмарах, немов його покрив туман, то буде негода.
  • Куди ворона поверне дзьоб, звідти вітер подує.
  • Якщо листя з дерев слабо опадає, то морозів не чекай.
Джерело: ukr.media