Аврамій Овчар та Анастасія Овечниця 11 листопада: історія, традиції та прикмети

11 Листопада 2019 11:15

Вівчарів в цей день пригощали гостинцями, бажали їм міцного здоров’я і довгого життя.

Народне свято Аврамій Овчар та Анастасія Овечниця відзначається 11 листопада 2019 року (дата за старим стилем — 29 жовтня). Віряни православної церкви в цей день вшановують пам’ять преподобної мучениці Анастасії Римлянині і преподобного Аврамія затворника. У народі їх прозвали Овчаром і Овечницею, оскільки вважається, що вони оберігають отари овець і пастухів.

Історія

Анастасія Римляниня поховала батьків, коли їй виповнилося 3 роки. Не маючи родичів, вона була взята на виховання в монастир, де і прийняла чернецтво. Коли їй виповнився 21 рік, при владі був імператор Декій. Слава про красу Анастасії поширилася по Риму. Її руки приходили просити чимало багатих і знатних римлян, але, отримавши відмову, йшли ні з чим.

В ті часи імператор Декій почав переслідування християн, і язичники, виконуючи його наказ, привели Анастасію на суд до правителя міста. Звинувачена в служінні Господу Богу і презирстві до знатних римлян, які просили її руки, вона постала перед Провом.

Він намагався змусити її відректися від віри і принести жертву язичницьким ідолам, але отримував відмови. Не зламавши волі дівчини, Пров наказав піддати її тілесним тортурам: видалення нігтів шляхом виривання, відсікання рук і ніг, вибивання зубів. Попри муки, Анастасія продовжувала молитися. Воєначальник Пров повелів відрізати їй язик, щоб не чути молитви, але і це не зламало дух мучениці. Тоді вона була обезголовлена.

Аврамій жив у IV столітті. Змалку він любив читати біблійні книги. Досягши юнацького віку, хотів податися в монастир, але батьки наполягли на його одруженні. Через тиждень він таємно залишив дружину і оселився в пустельній келії. Батьки зуміли знайти сина, але Аврамій вмовив їх залишити його на самоті і самітництві.

Через деякий час дізнався про святого єпископ міста і, викликавши його, вирішив направити в одне з міст, де ні одній церковній людині не вдавалося звернути язичників до християнської віри. Єпископ зміг умовити Аврамія, а той зумів навернути язичників у віру Божу.

Виконавши свій обов’язок, святий знову усамітнився у келії. Одного разу йому привели на виховання 7-річну племінницю Марію. Він навчив її письма, читання, молитов і багатьох інших знань. Досягнувши повноліття, Марію звабив один чоловік, що приходив до Аврамія за порадою. Засоромившись свого вчинку, вона втекла від свого дядька, прийшла в далеке місто і, поселившись у готелі, почала неблагочестиве життя. Дізнавшись про це і одягнувши одяг воїна, Аврамій відправився на пошуки пропащої душі. Знайшовши її, він під час обіду розкрився їй і переконав покаятися. Марія повернулася додому з дядьком і провела час у постах, молитвах, роботі. За своє каяття Господь нагородив її даром зцілення хвороб. Зробивши ще один праведний вчинок, Аврамій повернувся до самітницького життя і незабаром помер.

Традиції та обряди

Традиційно в цей день влаштовується Овече свято. Пастухи співають, грають на ріжках і вітають свої отари з останнім днем випасу. Господарі розплачуються з пастухами. Їм не видають тільки гроші, але і дарують подарунки, пригощають яєчнею.

В цей день востаннє підстригають овець.

Прикмети

  • Пішов дощ — значить, скоро зима настане.
  • Вовки у зграї нишпорять по полях — до голоду, епідемії чи іншому нещастя.
Джерело: ukr.media