Синичкин день 12 листопада: історія, традиції та прикмети свята

12 Листопада 2019 10:04

В цей день шанували синиць. Робили для них годівниці. Вірили: якщо синичка залетить у двір, то буде щастя і достаток у домі.

Щороку 12 листопада відзначається Синичкин день. В церковному календарі це дата вшанування пам’яті православного святого Зиновія, єпископа Егейського і його сестри.

Історія

Зиновій і Зиновія були рідними братом і сестрою. Вони проживали в III столітті в Каппадокії. Їх батьки проповідували християнство, і діти були виховані в благочесті і чистоті. Рано втративши батька з матір’ю, вони вирішили роздати жебракам свою спадщину, а присвятити себе Господу Богу. Бог прийняв їх рішення і нагородив Зиновія даром зцілення хворих молитвою. Зробивши безліч благочестивих вчинків, Зиновія обрали єпископом.

Коли почалися гоніння християн, його викликали на допит. Погрози і тортури не допомогли язичникам зламати його віру, і Зиновій не відрікся від неї. Незабаром Зиновія дізналася, що її брат страждає від тяжких мук і поспішила до нього. З’явившись до правителя, вона сказала, що також є християнкою і розділить з братом його муки. Після марних спроб переконати їх відректися від Господа Бога і принести жертву язичницьким ідолам Зиновій і Зиновія були вбиті.

Традиції та обряди

В цей день синиці, відчуваючи холод, починають підлітати до людського житла. А люди роблять для них і розвішують на гілках дерев годівниці з кормом: гарбузовим насінням, несолоним салом або арахісом.

У це свято традиційно відкривається сезон полювання й риболовлі. За повір’ям, якщо у цей день мисливець здобуде хоча б одного звірка, то зимове полювання протягом усього року у нього буде вдалим.

Жінки ворожать. Кидаючи крихти хліба або шматочки сала, вони спостерігають за птахом. Якщо синиця починає клювати крихти, то в будинку буде достаток, а якщо сало — живність.

Прикмети

  • Якщо синиця почала свистіти, то день буде погожим, а якщо вона запищала, то вночі вдарить мороз.
  • Якщо до годівниць підлітає багато синиць — чекайте хуртовин і сильного снігопаду.
  • Якщо зграї синиць підлітають до будинку — пора утеплятися.
Джерело: ukr.media