Матвєєв день 29 листопада: історія, традиції та прикмети свята

29 Листопада 2019 09:37

На Матвія не можна робити важку роботу, лаятися, лихословити. Наші предки ходили в цей день по гостях і проводили час за приємними бесідами.

Народне свято Матвєєв день відзначається 29 листопада 2019 року (за старим стилем — 16 листопада). В церковному календарі це дата вшанування пам’яті апостола від 12-ти, євангеліста Левія Матвія. В народі воно отримало прізвисько «Зима відпотій», оскільки у цей день спостерігалися відлиги.

Історія

В біблійних сказаннях про святого Матвія мало відомостей, але відомо достеменно, що він був одним з учнів Ісуса Христа і був особливо близько наближений до нього.

До зустрічі з Господом Богом він був митарем і займався найпринизливішою справою для іудеїв — збором податків і мита. Потім прийняв християнську віру і слідував за Ісусом у всіх подорожах. Через 8 років після страти та вознесіння Христа він написав Євангеліє, а потім відправився нести Слово Боже в далекі країни.

Помер від болісної смерті — був страчений вогнем у фортеці Апасарос (Римська імперія).

Традиції та обряди

В це народне свято заведено ходити в гості. Попри те, що воно припадає на Різдвяний піст, і на столах стоїть тільки дозволена їжа, це не заважає розмовам і приємним посиденькам.

Згідно зі звичаєм, після приходу небажаних гостей відразу ж треба протерти всі дзеркала, а також помити вхідні двері та підлогу. А якщо ви когось чекаєте, а він все не приходить, то потрібно увіткнути шпильку зверху в ручку віника і поставити його біля входу.

Прикмети

  • День на Матвія холодний — зима люта. Якщо ж день теплий дощовий — зима тепла і м’яка.
  • Якщо дме сильний вітер, то зима буде з хуртовинами і завірюхами.
  • Якщо хмари по небу низько пливуть, то скоро настане студена погода.
  • Сніг, який випав в Матвєєв день не розтане до повені.
  • Якщо в напрямку сильного вітру кинути жменьку сирої крупи, то він швидко стихне.
  • Не можна залишати будинок у вивернутому одязі — день буде невдалим, свистіти — з’являться таргани, сідати на стіл — бути біді, ходити по будинку в одному черевику і шукати другий — в будинку з’явиться смерть. Краще не одягати одяг червоного кольору і не сильно часто милуватися в дзеркало.
Джерело: ukr.media