Цей день в історії Хмельниччини: 29 листопада

29 Листопада 2019 12:46

В першій половині XX століття на Поділлі в холодний період актуальним для місцевих жителів було придбання дров. Постачанням дров опікувались відділи палива управ. За підрахунками Міністерства земельних справ місто Кам’янець-Подільський потребувало від 3 до 4,5 мільйонів пудів дров на рік (1 пуд мав 16,3 кілограма). Щоб мати змогу придбати паливо, споживачам треба було отримати відповідний ордер (видавали його до 30 жовтня). Під час сезонної заготівлі ціни на дрова зростали на 25 відсотків, проте вже у листопаді, коли ажіотаж навколо паливного питання зникав, вони дешевіли. Так 29 листопада 1919 року за один пуд дров кам’янчани платили 20 карбованців.

29 листопада у 1935 році в Кам’янці-Подільському закрито лютеранську кірху. Кірха – це лютеранська церква. Тож того дня Кам’янець-Подільська міська рада ухвалила, що, зважаючи на те, що кірха не діє від 1934 року й засипана зерном, а лютеранська громада фактично розпалася, потрібно передати приміщення кірхи міському відділу фізкультури для влаштування там спортивного залу. Нині в цьому приміщенні на вулиці Шевченка, 61 розміщується Кам’янець-Подільська дитячо-юнацька спортивна школа.

28 листопада 2015 року пам’ятник Леніну в Ізяславі викреслили з Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Про це повідомляло видання «Українська правда». В повідомленні зазначалось, що відповідний наказ підписав тодішній міністр культури В’ячеслав Кириленко. Загалом, цим указом, статусу пам’ятки позбавили 40 пам’ятників Володимиру Леніну та один пам’ятник борцям за радянську владу. До речі, найбільше статусних пам’ятників Леніну – 36 було у Чернігівській області.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua