6 грудня Митрофанів день: історія, традиції та прикмети свята

6 Грудня 2019 10:33

Хочете гідний заробіток і хорошу роботу? Загадайте сьогодні це бажання!

Замовляння на подружнє щастя будуть особливо дієвими, якщо читати їх в Митрофанів день, інформує Ukr.Media.

Ким був святий Митрофан?

Проживав Митрофан у XVII столітті. Це ім’я отримав під час обряду Хрещення, а при народженні був названий Михайлом. В молодості він одружився, в сім’ї народився син.

Але коли Митрофану було сорок років, він залишився вдівцем, після чого прийшов до суворого чернечого способу життя. Незабаром його призначили на посаду ігумена, а в 1682 році єпископом Воронезьким.

Багато зробив Митрофан для православ’я: за його безпосередньої участі будувалися нові обителі та велася боротьба зі старосвітськими людьми. Він особисто був знайомий з царем Петром I та регулярно чималі гроші жертвував для кораблебудування.

Які на цей день обряди та традиції?

Слов’яни 6 грудня за традицією всідалися за плетіння постолів. Вважалося, якщо наплести взуття саме на Митрофанів день, то їм не буде зносу. Оскільки лапті не ставилися до розряду міцного взуття, то заготовляли одразу по кілька пар.

Деяким особливим умільцям вдавалося сплести за день до 4-5 пар. До речі, народна прикмета щодо постолів трохи трансформувалася і дійшла до наших днів. Якщо потрібно придбати нове взуття, то найкраща дата для цього — 6 грудня. Куплені сьогодні туфлі або чобітки будуть довго і міцно носитися.

У наших предків вважалося, що замовляння на подружнє щастя будуть особливо дієвими, якщо читати їх в Митрофанів день.

Щоб чоловік звідусіль і завжди поспішав додому до своєї дружині, сьогодні ближче до вечора, коли він повинен повертатися з роботи, наберіть у склянку чистої води, поставте біля порога і прочитайте замовляння:

Джерело: https://ukr.media