11 грудня — Сойчин день: історія, традиції та прикмети свята

11 Грудня 2019 10:04

Як дізнатися чи примножаться у вас гроші?

У народному календарі дату 11 грудня називають Сойчиним днем в честь яскравої маленької пташки, її можна впізнати за довгим хвостиком і хохолком на голові.

Чому сьогоднішній день прозвали Сойчин?

Давним-давно наші предки помітили, що з 11 грудня сойки починають злітатися ближче до людських домівок. Яскравий птах дуже подобався людям, тому в честь нього і назвали сьогоднішній день.

На Русі вірили, що сойка захищає новонароджених малюків і є їх заступницею. У народі кажуть, тим, хто 11 грудня на світ з’являється, сойка обов’язково на своєму хвості удачу і щастя принесе.

Цю пташку називають сойка-пересмішниця, тому що вона вміє копіювати звуки (людську мову, щебетання інших птахів). Ще одна назва сойки — віщунка, адже у неї пір’ячко на крилах синє і блискуче немов дзеркало. А у слов’ян завжди вважалося, що у дзеркалі можна побачити свою долю.

Які на цей день обряди і традиції?

Дуже добрим знаком вважається зустріти сойку 11 грудня. А якщо вона ще на віконце сяде і почне співати, отже, весь наступний рік господарів буде супроводжувати удача в усьому.

На Русі неодружені парубки й незаміжні дівчата, запримітивши, що сойка на вікно всілася і щебече, виходили на вулицю і стежили за нею. Вірили, що пташка неодмінно вкаже місце, де свою другу половинку шукати.

Якщо 11 грудня до будинку, де днями народилося дитя, сойка прилетить, значить, все майбутнє життя у цієї маленької людини складеться щасливо.

Дізнайтеся сьогодні своє фінансове майбутнє

У наших предків було заведено ворожити в Сойчин день. Незаміжні дівчата намагалися дізнатися, хто їм в чоловіки дістанеться, сімейних жінок цікавили робота і здоров’я. Ну і, звичайно ж, всім хотілося знати своє фінансове майбутнє.

1. Обряд з квасолею

Дістаньте з банки або мішечка, де у вас зберігається квасоля, три жменьки бобових і розкладіть їх на столі окремими купками. Придумайте, що буде символізувати кожна купка — особисте життя, гроші і здоров’я.

Тепер перерахуйте квасолю в купках. Якщо виявиться непарна кількість бобових, то в цій сфері в наступному році вам проблем і труднощів не уникнути. Парна кількість бобів свідчить про те, що все складеться вдало.

2. Обряд з монетками

Візьміть жменю монет різного номіналу і киньте в сніговий замет. А тепер починайте їх шукати в снігу і діставати. Якщо першою витягнете монету великого номіналу, то весь наступний рік у вас в гаманці гроші не переведуться. Якщо ж відразу попадеться дрібна монетка, то особливих грошових надходжень не чекайте, доведеться пасок тугіше затягнути.

3. Обряд біля колодязя

Таке гадання можна провести в селах, де ще залишилися колодязі. Рано-вранці або пізно ввечері, коли на вулиці максимально тихо, підійдіть до криниці і прислухайтеся. Якщо зсередини долине сплеск води, то скоро ваш грошовий стан примножиться. А якщо повна тиша в колодязі, то вас чекають фінансові невдачі.

4. Обряд з водою

Опівночі налийте в прозорий стакан чисту воду і поставте її на підвіконня під місячне світло. Йдіть спати, але не обертайтесь і не дивіться на склянку з водою.

Вранці, відразу як прокинетеся, підійдіть до вікна і подивіться на поверхню води в склянці. Якщо за ніч на ній з’явилися мошки, комахи, шерстинки, пил, волосинки, отже, у вас все складеться вдало в грошовій сфері.

Якщо поверхня води найчистіша, то ніяких великих фінансових надходжень і легких заробітків не чекайте, доведеться рахувати й берегти кожну копійку.

Погодні прикмети на 11 грудня

  • Якщо в Сойчин день холодно і сухо, значить, літні місяці чекають посушливі і жаркі.
  • Поспостерігайте за воронами, за їх поведінкою можна передбачити погоду на найближчі дні: влаштували в небі справжній хоровод — до снігопаду, сідають на нижні гілки дерев — до сильних вітрів, ходять по землі — до швидкої відлиги.
  • Якщо 11 грудня різко потепліло на вулиці, отже, зовсім скоро чекайте тривалого і сильного похолодання.
Джерело: ukr.media