Цей день в історії Хмельниччини: 11 грудня

11 Грудня 2019 15:05

11 грудня 1766 року король Станіслав ІІ Август Понятовський підтвердив права міста Полонне на прохання його тогочасного власника — князя Марціна Єжи Любомирського. Імовірно, тоді ж виник історичний герб Полонного з зображенням християнського патрона князя — Святого Мартина верхи на коні. В XIX — початку XX століття місто було центром Полонської волості.

11 грудня 1981 року видання «Шляхом жовтня» розповідало про учнів Шепетівської середньої школи №6. В повідомлені йшлося: «Коли в місті мова заходить про юних природолюбів, обов’язково називається середня школа № 6. І не випадково. Тут уже певний час ведеться цілеспрямована робота серед учнівської молоді з виховання в неї любові до фауни і флори, бережливого ставлення до навколишнього середовища. Учні школи збирають насіння лісових культур, розселяють мурашники, саджають дерева».

11 грудня 1996 року затверджено малий герб та прапор Нетішина. Смуги синьої барви на прапорі та гербі міста символізують чистоту навколишнього середовища; смуги жовтої барви – піски, на яких стоїть місто та ХАЕС; зелені барви – символ Поліського краю; золоті трипалі соснові гілочки – щедрість та багатство краю; стилізована “квітка” срібної барви – фрагмент атомного реактора ВВЕР – 1000 Хмельницької АЕС, що складається із 7 шестигранних касет, утворюючи так звану “квітку”, – символ надійності та безпеки.

11 грудня 2013 року журналісти Хмельницького підписали заяву до влади з вимогою припинити тиск на пресу. В заяві йшлося: «Намагаючись незаконними силовими методами придушити Всеукраїнський Євромайдан, чинна в Україні влада вдалася до чергового замаху на свободу слова. Журналістів б’ють, залякують, кидають за ґрати. Вимагаємо від влади: припинити переслідування журналістів, звільнити всіх політв’язнів, виконати вимоги Євромайдану».

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua