Цей день в історії Хмельниччини: 23 грудня

23 Грудня 2019 10:55

23 грудня 1938 року президія Проскурівської міськради вирішила закрити Покровську цвинтарну церкву. До наших днів вона не збереглась, проте зараз на її місці височіє Свято-Покровський кафедральний собор (поблизу перехрестя вулиці Володимирської та Кам’янецької). А в 1824 році згідно з генеральним планом забудови Проскурова частина території, де зараз знаходиться собор, була відведена під християнський цвинтар. Приблизно в ті ж роки в центрі цвинтаря побудували невелику церкву, освячену на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Тому вона в народі отримала назву «цвинтарна». Міська рада вирішила її закрити, тому що знаходиться в безгосподарному стані і загрожує обвалом. По-війні, цвинтарна церква була відчинена. Під час другої антирелігійної хвилі у середині 60-х років, знову, як й наприкінці 30-х, цей храм залишився єдиним діючим у місті. Сталося це після того, як у 1964 році скасували Хмельницьку єпархію та знову закрили кафедральний собор Різдва Богородиці.

У 1962 році 23 грудня в Кам’янці-Подільському відбулася ювілейна сесія міської ради з представниками громадських організацій, присвячена 900-річчю міста. Дата «1062 рік» як дата найдавнішої згадки про Кам’янець-Подільський набула офіційного статусу 1961 року в статті «Кам’янець-Подільський», уміщеній у шостому томі першого видання Української радянської енциклопедії (головний редактор енциклопедії — уродженець Кам’янця-Подільського Микола Бажан) На початку статті сказано: «Кам’янець-Подільський — одне із стародавніх міст Української РСР. Вперше згадується 1062 року у вірменських літописах». Цю дату зміцнив своїм авторитетом відомий дослідник давньоруських міст, академік АН СРСР Михайло Тихомиров, який у жовтні 1962 року відвідав Кам’янець-Подільський. 25 жовтня у місцевій газеті «Прапор Жовтня» з’явилася його стаття «Про початок Кам’янця-Подільського».

23 грудня 2016 року, топонімічна комісія запропонувала присвоїти одній з площ Хмельницького назву «площа Святого Миколая». Вона що розташована на розі вулиці Свободи та проспекту Миру. Своє рішення вони обґрунтували тим, що Святий Миколай вважається покровителем дітей, а вказана площа є зоною відпочинку дітей у мікрорайоні Виставка: там розташовані металеві скульптурні композиції, виконані Миколою Мазуром, дитячий ігровий майданчик, влітку діють атракціони, а взимку на Свято Миколая на площі встановлюється новорічна ялинка. Проте Своє рішення вони обґрунтували тим, що Святий Миколай вважається покровителем дітей, а вказана площа є зоною відпочинку дітей у мікрорайоні Виставка: там розташовані металеві скульптурні композиції, виконані Миколою Мазуром, дитячий ігровий майданчик, влітку діють атракціони, а взимку на Свято Миколая на площі встановлюється новорічна ялинка. Така пропозиція пройшла громадські обговорення, але в результаті не була підтримана.

Юна МІТРАШКО

Джерело: ye.ua