Росія отримала по обміну “борців за рускій мір”: у списку – терористи та вбивці

8 Січня 2020 10:19

Стали відомі імена осіб, яких віддали під час новорічного обміну полоненими.

Портал СлідствоІнфо з власних джерел отримав список тих, кого ми обміняли на наших полонених і який влада не поспішала оприлюднювати. Виявилось, що Україна віддала росіянам багато осіб, від яких постраждали наші військові та мирні громадяни.

“У документі, який опинився в нашому розпорядженні, вказано, що на обмін з фейковими республіками потрапили особи на ім’я на Едуард Бондаренко і Сергій  Пастухов. Ці люди обвинувачувалися у злочині проти полковника Служби безпеки, контррозвідника Олександра Хараберюша. Чоловіка підірвали в його авто у Маріуполі 2017 року” – пише портал.

Офіційний Київ обміняв також двох людей, яких судили за підготовку терористичного акту в Маріуполі. Це — Аббасов Рустам Нурідін Огли і Петриков Сергій Андрійович. Окрім підготовки теракту, їх обвинувачують також у виготовленні зброї чи вибухівки і незаконному заволодінні майном.

Харківська терористка Марина Ковтун теж є у списку обміняних осіб, який отримало “Слідство.Інфо”.  У 2014 році вона організувала вибух у харківському рок-клубі “Стіна”, внаслідок якого постраждали 13 людей, дехто опинився у важкому стані.

Ще одна людина, яка є в наявному у нас переліку, обвинувачена у диверсії. В’ячеслав Чумак, за версією правоохоронців, здійснив три вибухи на залізничних коліях неподалік Харкова.  Підривники харківської “Ходи Гідності” Дворніков Володимир Миколайович, Башликов Сергій Олександрович і Тетюцький Віктор Вікторович теж поїхали на обмін.

У списку на обмін є також організатор вибуху біля будівлі СБУ в Одесі Володимир Грубнік. Одеського лікаря затримали 2015-го.

Микола Рубан — ще один терорист зі списку обміну. У січні 2016 року літній чоловік приніс на блокпост у Станиці Луганській вибухівку, замасковану під продукти харчування, а саме — банку з медом. Як ідеться в судових документах, перед тим, як зайти на блокпост, він активував пристрій, вирвавши чеку.  Після цього запропонував українським військовослужбовцям пригоститися медом, однак ті відмовились. Тоді Рубан залишив банку на лавці поруч з армійцями і пішов. Через вибух на блокпості один військовослужбовець загинув, ще декілька отримали поранення.

Громадянин Російської Федерації Олександр Дакар (Крінарі), якого відправили на Донбас під час новорічного обміну, — фігурант гучної історії. Він обвинувачений у замаху на життя Аміни Окуєвої та її чоловіка Адама Осмаєва у 2017 році. Дакар напав на подружжя в центрі Києва і поцілив зі зброї в Осмаєва. У відповідь на це Окуєва зробила кілька пострілів у нападника.

Загалом у списку – 124 особи, з них, окрім росіян і українців, двоє громадян Білорусі й один – Бразилії.

Джерело: https://dilo.net.ua/novyny/pidryvnyky-ubyvtsi-terorysty-kogo-ukrayina-viddala-kremlyu-po-obminu/