«Погляд янгола»: у Славуті готують до друку унікальне видання про вмираючий палац

20 Січня 2020 10:48

У Славуті готують до друку видання, у якому покажуть художнє відтворення оздоблення палацу Четвертинських, що розташований неподалік міста у селі Стригани. Ідея зафіксувати наявні на сьогодні елементи розписів та декору вмираючого палацу належить славутчанину художнику Костянтину Сапошко та члену Національної спілки краєзнавців України Валерію Напиткіну.

Костянтин Сапожко – художник. Поміж усім, зізнається, особливо до душі йому писати на історичну тематику.

«Якось я потрапив на статтю про палац Четвертинських. З того усе почалося. Збирав інформацію, читав, їздив, оглядав цю величну будівлю. Історія кохання, яка переповідають, пов’язана з цим палацом, надихнула мене на живописну роботу. Тож я знову вкотре захотів оглянути інтер’єр палацу».

До теми: Палац у Стриганах: мідна підлога і п’ять метрів лебединого пуху.

В чергову подорож до палацу Костянтин вирушив разом з Валерієм Напиткіним, краєзнавцем та геральдистом. Саме тоді і виникла ідея відтворити усі оздоблення, ліпнину, елементи розписів, що ще залишилися, на папері, та видати книгу.

«Палац вмирає, розвалюється на очах. А поміж тим – це унікальна споруда у стилі модерн, яких у нас одиниці. Ще декілька років, і уся ця краса просто зникне. Тому дуже хочеться, щоб усі ці унікальні елементи декору та композиції кімнат палацу і в подальшому була змога побачити хоча б в замальовках», – каже Костянтин Сапошко.

За словами автора, видання міститиме близько п’ятдесяти елементів оздоблення палацу.

«Це буде графіка, акварель, а також фотографії. З особливо цінного зокрема вдалося відтворити герб Четвертинських, який тут, в палаці, на жаль, не зберігся (є лише місце, де б він мав бути). Але герб таки вдалося віднайти в архівах одного польського геральдиста і відтворити вже у нашому виданні», – каже Костянтин.

Книга матиме назву «Погляд янгола». Вони зображені на одній зі стін палацу, тож назва – символічна.

Ірина ОЛІЙНИК

Джерело: ye.ua