29 січня – 140 років від дня народження художника Євгена Агафонова

29 Січня 2020 11:11

Євген Андрійович Агафонов народився 1879р. в Харкові. 1907р. закінчив Петербурзьку академію мистецтв. 1910р. дипломна робота художника «Ломовики» отримала золоту медаль на художній виставці у Катеринославі.

1905—1907р.р. Є.Агафонов ілюстрував  харківські журнали «Штик», «Меч», «Злий дух» та інші сатиричні видання.

Від 1908р. активно виставлявся в «Товаристві харківських художників», на виставках у Києві, Петербурзі, Ростові-на-Дону, Курську. 1909р. заснував у Харкові експериментальний театр-кабаре  «Голубе око», для якого офрмив низку постановок, у тому числі – «Незнайомку» О.Блока.

Створив авангардистське об’єднання художників «Кільце» та очолив його. 1913р. вступив до мистецької групи «Бубновий валет», еспонувався на її виставках у Петербурзі. Керував майстернею малювання та живопису Пролеткульту.

Створив низку талановитих портретів, зокрема  – актриси В.Комісаржевської, піаністки К. Синякової-Асєєвої, художника Д.Гордєєва.

Майстер пейзажів («Свіжий сніг на квітнучих настурціях», «Ефект супроти сонця», «Водяне»).

Від початку 1920-х років Є.Агафонов мешкав у США. Працював у живописі, графіці.  Мав студію в Оксфорді, штат Конектикут, та персональні виставки у Нью-Йорку, інших містах Сполучених Штатів.

Виступав Є.Агафонов і як художній критик.

Помер 12 червня 1955р. в Ансонії, штат Конектикут.

Твори митця, що зберігалися у Харківському художньому музеї, були знищені під час Дургої світової війни (збереглися лише окремі малюнки та театральні ескізи). Нині невелика кількість його робіт зберігається у Лебединському краєзнавчому музеї

Євген Агафонов не раз, особливо у ранній період своєї творчості, звертався до української тематики («Ярмарок у Сорочинцях»; «Зустріч»; «Зелене з синім» («Дворик»); «У селі»; «Дівчата» («На полі»).

Підготувала Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»