29 січня — день апостола Петра: історія, традиції та прикмети свята

29 Січня 2020 11:23

В православ’ї 29 січня вшановують чесні вериги апостола Петра. У народному календарі дата називається день Петра або Петро-полукорм, інформує Ukr.Media.

Ким був святий Петро?

При народженні батьки назвали хлопчика Симоном (ім’я Петро йому дав Ісус). Він був сином простого рибака. В молодості одружився і разом з братом став продовжувати батьківське ремесло — ловлю риби.

Одного разу зустрівся з Ісусом, після чого залишив промисел і пішов за Спасителем. Згодом Петро став одним з улюблених учнів Христа.

За віру свою за наказом юдейського правителя Ірода Петро був арештований і закутий в металеві вериги. Напередодні суду він спав між двох стражників. Уві сні Петру з’явився Ангел, посланий Богом, і наказав підніматися. Петро встав, а його вериги залишилися лежати на підлозі. Він пішов за Ангелом і покинув в’язницю.

Які на цей день обряди та традиції

Наші предки вважали, що до 29 січня вже проходить половина зими, звідси й пішла народна назва дня Петро-полукорм. У селян було прийнято з ранку вирушати в комори, щоб підрахувати запаси продуктів і корму для тварин, що залишилися.

Гарний був той господар, у кого їх залишилося рівно половина. Якщо налічували надлишок, для сім’ї була радість, адже можна продати трохи. А в кого менше половини залишалося, доводилося пояси тугіше затягувати, економити або докуповувати продукти та корми.

Слов’яни вважали 29 січня вовчим днем, тому існувала заборона — не брати в руки нічого гострого, що нагадувало б вовчі зуби (ніж, пилу, ножиці).

Жінкам сьогодні бажано провести весь день вдома.

Згідно з народним звичаєм 29 січня дівчата на Русі не виходили нікуди з дому. Прокидалися рано, брали в руки віник і починали підмітати будинок, комори, сараї. Вірили, хто більше всіх зерна намете, той щасливіше інших майбутній рік проживе.

Зметене зерно потім пересипали в ступу й товкли. При цьому треба було загадати найпотаємніше бажання. Потім вся робота виконувалася мовчки, не можна було промовити ні слова. Інакше бажання могло з язика зірватися і полетіти.

З намолотої пшениці потім випікали млинці, а з вівсяного борошна варили кисіль. Тільки коли дівчина з’їдала власноруч спечений млинець і запивала його киселем, вона могла розмовляти. Вірили, хто з раннього ранку весь обряд у точності виконає, у того мрія обов’язково здійсниться.

Зараз вже такий давньослов’янський обряд на виконання бажань неактуальний.

Пропонуємо наблизити свою мрію з допомогою іншого ритуалу:

1. Знадобиться олівець або маркер червоного кольору, прозора скляна (не кольорова) пляшка, невеликий чистий паперовий лист, свічка і джерельна вода.

2. На листку паперу лаконічно і чітко сформулюйте свою мрію. Це повинно бути коротко, не більше 4-5 слів. В кінці допишіть «Мету поставила. Йду до неї».

3. Зверніть папірець і киньте в пляшку. Налийте воду на четверту частину обсягу. Лийте повільно та акуратно, щоб папірець поступово намокав і залишався лежати на дні, але не спливав.

4. Підпаліть свічку, уважно подивіться на полум’я і три рази слово в слово повторіть вголос усе, що написали на папері.

5. Тепер дивіться на вогник свічки. Якщо він не смикається, горить рівно, то скажіть:

«Мети досягла. Перешкод не бачу. Просуваюсь до мрії». В думках в точності до найдрібніших подробиць уявіть своє бажання так, немов воно вже здійснилося.

6. Погасіть свічку, а віск, який утворився при горінні, акуратно перелийте в пляшку.

7. Міцно закрийте пляшку і приберіть в затишне місце.

8. Кожен день в один і той же час повторюйте весь ритуал, окрім написання мрії (вона вже написана на папері та лежить в пляшці) до тих пір, поки свічка повністю не догорить.

9. Коли переллєте в пляшку останній віск, туди ж киньте і недогарок свічки. Міцно закрийте пляшку і промовите: «У моїй кишені моя мрія».

10. Закопайте пляшку в землю в безлюдному місці та чекайте здійснення бажання

Під час виконання ритуалу можна відразу зрозуміти, що мрія не збудеться за такими ознаками:

• якщо ви загасили свічку, а при горінні не утворилося воску, тобто вам нема чого заливати в пляшку;

• якщо під час горіння полум’я свічки сильно коптить, тріщить і смикається;

• якщо папірець з бажанням не лежить на дні, а спливає.

У таких випадках продовження обряду безглузде. Це означає, що ви не вчасно або неправильно сформулювали бажання або воно при здійсненні може завдати шкоди іншим людям.

Погодні прикмети на 29 січня

  • Влітку буде вдала рибалка, а навесні багато трави, якщо в день Петра сильний снігопад.
  • Літні місяці очікуються жаркими, якщо 29 січня міцний мороз.

.

Джерело: https://ukr.media