Цей день в історії Хмельниччини: 10 лютого

10 Лютого 2020 13:17

Дата заснування сучасного Хмельницького й досі невідома. Проте саме сьогоднішнім днем датується перша письменна згадка про нинішній обласний центр, який походить від невеличкого поселення Плоскирів (Плоскирівці).

Перші згадки відносяться до першої половини XV століття та пов’язані з правлінням польського короля Владислава ІІ Ягайла. Серед населених пунктів, які згадуються у документах знаходимо сільське населення під назвою Ploskir о wcze (Плоскирівці) та відповідний до цього запис: 10 лютого 1431 року у місті Сопоті король Владислав ІІ Ягайло записує Янові Чанстуловському 100 гривеньна володіння «селами Голисин (нині село Олешин Хмельницького району — авт.) та Плоскирівці на річці Південний Буг у Летичівському повіті Подільської землі».

Цього ж дня у 1981 році о 18:25 на перегоні між Судилковом та Шепетівкою сталася залізнична аварія. Як повідомляє видання «Шепетівський вісник», з рейок зійшло п’ять цистерн з авіаційним паливом марки ТС-1. Дві з них перекинулися і загорілися, а інші три — перекрили сусідню колію. Загалом потяг складався з понад 60-и вагонів. 32-а з них доправили на станцію Шепетівка, 24 — на станцію Судилків. Під час аварії було пошкоджено 150 метрів колій. Рух потягів не припинявся, адже їх пустили обвідною гілкою.

10 лютого 1992 року відбувся перший офіційний футбольний матч в історії незалежної України, в якому зіграло хмельницьке «Поділля». Він пройшов у закарпатському місті Іршава. У поєдинку попереднього етапу Кубка України зустрілися «Поділля» та чернівецька «Буковина» (Чернівці). Результат гри – 1:1 (по пенальті 1:3). Першим м’яч у цьому матчі (одночасно, й найперший м’яч в офіційних матчах незалежної України) на 42 хвилині забив гравець «Поділля» Віталій Бугай.

10 лютого  2015 року надійшла звістка про загибель в зоні АТО бійця 8-го окремого полку спеціального призначення Євгена Бушніна. Тоді в результаті обстрілу бойовиками міста Краматорськ касетними снарядами із суббоєприпасами підвищеної дальності «Торнадо» загинув не лише Бушнін, а й ще троє військових та семеро мирних жителів. Поховали Євгена Валерійовича на кладовищі «Яцево» у Чернігові. Воїн нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Того ж дня під час ворожого обстрілу в Краматорську загинув сержант Сергій Шмерецький, який родом зі Старокостянтинова. Народився ж він 16 лютого 1974 року.

Воїн був кадровим військовим і служив на посаді старшого механіка-водія у 383-му окремому полку дистанційно керованих літальних апаратів. Ворожий обстріл також забрав життя його побратима з цього полку — капітана Володимира Глубокова з Житомирщини.

Сергій Шмерецький нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Андрій ЯЩИШЕН, Олександр НІКІТІН

Джерело: ye.ua