Японці дають понад два мільйони гривень на медичне обладнання одній із райлікарень області

13 Лютого 2020 14:02

Спільний проєкт посольства Японії, «Українського фонду благодійництва», Красилівської районної лікарні та Красилівської об’єднаної громади почнуть реалізовувати орієнтовно з квітня цього року. Про це розповів заступник Красилівського міського голови Валерій Лось.

«Вчора у Києві, в посольстві Японії, відбулася церемонія підписання грантового контракту «Модернізація медичного обладнання для комунального некомерційного підприємства «Красилівська центральна районна лікарня» в межах реалізації проєкту «Програми КУСАНОНЕ». Над цим проєктом ми працювали протягом двох років і дуже щасливі, що нам вдалося таки пройти усі етапи. Адже минулого року ми теж подавали свої пропозиції, але дійшли лише до півфіналу», – розповідає Валерій Лось.

За його словами, в рамках проєкту, посольство Японії надає понад два мільйони гривень на закупівлю медичного обладнання. За ці кошти планують закупити відеогастроскоп, за допомогою якого не лише проводять обстеження слизової оболонки стравоходу, шлунка і дванадцятипалої кишки, але й беруть біопсійні проби, лікують поліпи. Також планують придбати відеоколоноскоп для обстеження внутрішньої поверхні товстої кишки і виконання діагностичних і лікувальних маніпуляцій в порожнині кишки під візуальним контролем. Третій апарат, який також придбають за кошти посольства Японії – це бронхоскоп для огляду трахеобронхіального дерева: проведення діагностики та лікувальних процедур.

Красилівська міська рада забезпечує сталість проєкту і покриває усі додаткові витрати. У міській раді кажуть, що це дуже необхідне обладнання для лікарні, адже на Хмельниччині подібне є лише в обласній лікарні, але старіших моделей, аніж придбають для Красилівської ЦРЛ у рамках проєкту.

«Загалом, від моменту створення громади, ми розробили проєктів на суму майже 15 мільйонів гривень. Частину з них вже реалізували, а більшість – у процесі реалізації, як ось проект «Від двору до столу», або «Модернізація обладнання для КНП «Красилівська районна лікарня».

Уряд Японії розпочав Програму КУСАНОНЕ в Україні з 2002 року і вже реалізував 144 проєкти, включаючи шість, які будуть реалізовані цього року. Один із них у Красилівській райлікарні.

Алла СОБКО

Джерело: ye.ua