Людина, яка посміхається, володіє більшою силою за того, хто злиться

28 Лютого 2020 10:54

Це істина життя.

«У часи великих потрясінь або труднощів завжди краще продовжувати займатися справою, спрямовуючи свою злість і енергію на щось позитивне», — Лі Якокка.

Кажуть, що людина живе тим, на чому зосереджена її увага. Тому коли ситуація виходить з-під контролю і здається, що ви не знаєте з чого почати, тільки терпіння і певна частка оптимізму допоможуть впоратися з проблемою без згубних наслідків.

Якщо ж ви виберете негатив, він може призвести до непотрібного емоційного дисбалансу і стати причиною ще більшого стресу, неспокою і злості.

Спокійна посмішка допоможе досягти більшого

У більшості випадків конфлікти розпалюються між близькими людьми. У подібних ситуаціях є два варіанти розвитку подій: ми втрачаємо контроль або ж намагаємося максимально раціоналізувати те, що відбувається.

Вибір на користь того або іншого варіанту залежить від здатності контролювати власну імпульсивність і бути гранично уважними. Тут буде набагато правильніше використовувати відкритість розуму, яка дозволить «заспокоїти хвилі».

«З посмішкою простіше досягти бажаного, ніж з мечем», — Вільям Шекспір.

Суть не в тому, щоб у суперечці хтось переміг, а хтось програв. Урок, витягнутий для себе тим, хто діяв більш врівноважено, буде більш корисним.

Мирний діалог, своєчасна посмішка і розслаблена поведінка у відповідь на агресію обов’язково стануть в нагоді й в інших ситуаціях у майбутньому. Ось чому ми говоримо: «Якщо хочете чогось досягти, посміхайтеся».

Злість — це дорога в нікуди

Гнів призводить до безвихідних ситуацій. Він заважає слухати та бути почутими, не дозволяє розуміти оточуючих і бути понятими ними. Коли сердимося, ми вже не бачимо нічого, окрім власного его.

Жодна зі сторін конфлікту не думає про те, що може помилятися, що нав’язує свої ідеї, а не пояснює їх, чи що приймає як належне пояснення, які можуть не мати нічого спільного з реальністю.

«Злитися — це все одно що хапатися за розжарене вугілля, щоб кинути його в іншу людину. Єдиний, хто отримає опіки, це ви самі», — Будда.

Злість затуманює розум розгніваної людини, змушуючи її повірити в неможливість своєї помилки. А ще вона може навіть не усвідомлювати, що перемога в битві нічого їй не принесе, тому що вона не дізналася, про що думає її опонент, або тому, що в кінцевому підсумку повірить у брехню.

Спокійне вирішення складної ситуації

З іншого боку, той, хто посміхається перед обличчям труднощів, виявляється більш стійким, ніж той, хто злиться. Така людина розуміє, що роздуми та аналіз — це найгірші вороги пихи та грубості, часто породжених гнівом.

Більш того, людина отримує цінний досвід пошуку рішень проблем, відкриваючи для себе терпимість. Дуже важливо вміти слухати та поважати чужу думку, відмінну від нашої, як і пам’ятати, що всі ми робимо помилки.

Звучить банально, але вміння контролювати себе в складні часи допомагає впоратися зі своїми поривами люті. Мова йде не про те, щоб дивитися на проблеми крізь пальці, а про те, щоб навчитися максимально ефективно управляти цими поривами.

Джерело: ukr.media