Цей день в історії Хмельниччини: 12 березня

12 Березня 2020 12:41

Перша писемна згадка про місто Сатанів припадає на 12 березня на 1404 року. Тоді польський король Владислав II Ягайло дав краківському магнату Петру Шафранцю Сатанів з околицями та Зіньковом, зобов’язавши його за це виставляти на королівську службу загін озброєних людей для оборони прикордонних земель. Сатанів згадується в документах тих часів, як велике місто, центр навколишнього краю.

У літописі Сатанівського монастиря ХVІІІ століття перша історична згадка про Сатанів датується теж 1404 роком. Саме цей рік є загальновизнаною датою першої писемної згадки про Сатанів. Її наведено в працях низки істориків. Проте деякі путівники, довідники та енциклопедії стверджують, що перша літописна згадка про Сатанів припадає на 1385 рік.

У 2011-у 12 березня була презентована програма подачі заяви для вступу у вуз через інтернет.З того часу кожен абітурієнт може за допомогою мережі Інтернет подати електронну заявку, і це можливо буде не лише зі свого власного комп’ютера, а й іншого комп’ютера з відповідним зареєстрованим ім’ям. Крім того, у цей же день оголосили, що до кінця року буде стартувати програма Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, яка передбачає підключення всіх без винятку шкіл України до мережі Інтернет.

У 2015-му в Хмельницькому в цей день оголосили про військовий аукціон. “Кіборги” привезли на ротацію з собою багато трофеїв: осколки снарядів, гільзи з Донецького аеропорту і найголовніше – реактивний протитанковий гранатомет “Муха”. Їх і запланували продати на аукціоні. Усі отримані від благодійного заходу гроші направили на потреби 7 окремого батальйону Добровольчого Українського Корпусу.

Цього ж дня у 2015-му Хмельниччина втратила захисника на Сході України. 12 березня на Луганщині загинув 55-річний доброволець Ігор Балда. Колись він був отаманом Хмельницького обласного козацького коша, пізніше очолював обласну організацію УНА-УНСО. На зорі Незалежності одним із перших підняв український прапор над Шепетівською міськрадою.

12 березня 1919 року на пропозицію декана історико-філологічного факультету Леоніда Білецького почесним членом колективу Кам’янець-Подільського державного українського університету обрано Михайла Сергійовича Грушевського. Ще двох українських учених — Агатангел Юхимович Кримський і Володимир Миколайович Перетц — також стали почесними членами колективу університету.

У 1998 році в Кам’янці-Подільському освячено та закладено перші камені у фундамент відновлюваного собору Олександра Невського.

А ще 12 березня у 1923 році було утворено Старокостянтинівський район. До речі, після жовтневих подій 1917-го він входив до складу Вінницької області. І лише у вересні 1937 року з утворенням Кам’янець-Подільської області район увійшов до її складу, а у 1954 році – до складу Хмельницької області.

Даша ПАСТЕРНАК, Ірина ОЛІЙНИК

Джерело: ye.ua