Судді економити не бажають…

1 Квітня 2020 10:00

Вища рада правосуддя (ВРП) просить Верховну Раду утриматися від внесення змін до закону про державний бюджет України в частині зменшення суддівської винагороди, повідомляє прес-служба ВРП.

Як розповіли агентству “Інтерфакс-Україна” в прес-службі ВРП, у понеділок на позачерговому засіданні ВР затвердила консультативний висновок до проекту закону України “Про внесення змін до закону України “Про державний бюджет України на 2020 рік”.

За інформацією прес-служби Ради, доповідач із цього питання, член ВРП Світлана Шелест, зокрема зазначила, що в умовах пандемії COVID-19 всі гілки влади мають консолідувати свої зусилля на її подолання.

“Судова влада не стоїть осторонь проблем та викликів, які постали перед державою, підтримуючи комплекс заходів, спрямованих на протидію поширенню вірусу… Жоден суд не припинив виконувати свою функцію в умовах карантину, суди здійснюють розгляд справ, зокрема тих, що пов’язані чи виникли у зв’язку з порушенням правил карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил”, – наголосили у ВРП, зазначивши, що не припинили суди розглядати й інші невідкладні справи.

“Судді не припиняють здійснювати правосуддя в цих складних умовах пандемії гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, працюючи в умовах надмірного навантаження та ризиків”, – наводить ВРП слова Шелест.

У Раді нагадують, що на сьогодні в судовій системі України спостерігається серйозна нестача суддівських кадрів: із передбачених 7295 штатних посад у судах, заповнено лише 5192.

У своєму консультативному висновку ВРП зазначає, що будь-які заходи мають бути законодавчо обґрунтованими, підкріпленими відповідними розрахунками і мають відповідати принципу правової визначеності.

Незважаючи на те, що в держбюджеті окремо визначаються видатки на утримання судів із урахуванням пропозицій ВРП, Рада не була залучена до розробки пропонованих змін до держбюджету.

ВРП також звертає увагу, що відповідно до статті 130 Конституції України розмір суддівської винагороди визначається законом “Про судоустрій і статус суддів” та не може визначатися іншими нормативно-правовими актами.

Крім цього, в Раді нагадують про те, що Конституційний Суд України неодноразово наголошував на тому, що особливо порядок фінансування судів є однією з конституційних гарантій незалежності суддів.

“ВРП… розуміючи відповідальність держави перед кожним громадянином, не підтримує законопроект №3279 в частині доповнення закону України “Про державний бюджет на 2020 рік” статтею 29 і звертається до Верховної Ради України з пропозицією утриматися від ухвалення положень, які порушуватимуть конституційні гарантії незалежності суддів”, – резюмували в Раді