Конституційний Суд переїзд у Харків не схвалює…

9 Квітня 2020 08:29

У Конституційному Суді України вважають, що в законопроєкті, який, зокрема, передбачає перенесення КСУ в Харків, не застосовано комплексного підходу до розгляду пропозицій суду, спрямованих у Верховну Раду.

Конституційний Суд України вважає, що законопроєкт депутатки партії “Слуга народу” Галини Третьякової про внесення змін до закону про КСУ щодо посилення незалежності та підвищення ефективності його діяльності №3330 обмежує конституційні права. Про це заявили у пресслужбі КСУ.

“Попередній аналіз законопроєкту засвідчив, що в ньому не враховано комплексного підходу щодо пропозицій Конституційного Суду України, наданих до парламенту, натомість передбачено суттєві обмеження певних конституційних прав”, – повідомили у КСУ.

У відомстві зазначають, що у КСУ завжди підтримували посилення захисту прав і свобод людини в державі.

“Конституційний Суд України не схвалює спроб необґрунтованих законодавчих змін, які можуть погіршити права людини в Україні, і наполягає, що такі зміни повинні ухвалюватися виважено, аргументовано, після проведення фахових дискусій із залученням експертів, у тому числі Венеціанської комісії, про що неодноразово наголошувала Рада Європи”, – додали в суді.

Законопроєкт №3300 Третьякова зареєструвала в парламенті 3 квітня. Як зазначено в пояснювальній записці, він пропонує:

– перенести КСУ в Харків;
– ввести одночасну щорічну відпустку для всіх суддів КСУ;
– унеможливити подання конституційної скарги від юридичних осіб;
– унормувати процедури розгляду справ у КСУ;
– удосконалити порядок виконання рішень і висновків КСУ.