Топ-5 продуктів, які змусять кишківник працювати

13 Квітня 2020 09:32

Деякі продукти добре стимулюють кишківник.

Одна з найбільш важливих складових здорового способу життя — максимізація здатності організму перетравлювати їжу, засвоювати поживні речовини. Тобто кишківник відіграє істотну роль у загальному стані здоров’я. Ці 5 продуктів найкраще стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту.

Насіння чіа

Це крихітне насіння, яке походить з Мексики, Гватемали і є фантастичним джерелом поживних речовин та антиоксидантів, які підтримують травне здоров’я. Воно багате на клітковину (дві столові ложки насіння чіа дають близько 10 грамів клітковини), яка підтримує зростання і розмноження корисних бактерій у кишківнику, що, своєю чергою, сприяє здоровому травленню.

Кістковий бульйон

Кістковий бульйон — простий і економічний спосіб поліпшити травлення та зменшити запалення. Його готують шляхом кип’ятіння кісток і сполучної тканини тварин. Бульйон містить желатин, отриманий з амінокислот глютаміна і гліцину, який допомагає зв’язувати рідину у травному тракті, проходити їжі легше.

Лакто-ферментовані овочі

Лакто-ферментовані овочі, у тому числі солоні огірки та квашена капуста, є потужними детоксикантами. Через процес бродіння ці продукти містять пробіотики, які допомагають поліпшити кишкову мікробіоту.

Дослідження, опубліковане у журналі Applied and Environmental Microbiology, показало, що квашена капуста містить близько 28 бактеріальних штамів, які живлять корисні бактерії у кишківнику.

Темно-зелені овочі

Це відмінне джерело нерозчинної клітковини, яка допомагає збільшити об’єм випорожнень і прискорити їх проходження травною системою. Листова зелень є джерелом магнію — він сприяє зменшенню запорів за рахунок м’язових скорочень. Найкориснішими для кишківника є: брюссельська капуста, білокачанна капуста, шпинат і броколі.

Лосось

Ця жирна риба багата на омега-3 жирні кислоти, які мають потужні протизапальні властивості. Вони допомагають зменшити наслідки запальних захворювань кишківника та інших розладів травлення.

Джерело: ukr.media