28 травня — Всеукраїнський день краєзнавства

29 Травня 2020 11:59

Це свято запровадила  Національна  спілка краєзнавців України на своєму з’їзді в  січні 2017 р.

Дата 28 травня обрана не випадково: саме цього дня 95 років тому в Харкові відбулася Перша Всеукраїнська краєзнавча конференція, яка утворила Український комітет краєзнавства й таким чином започаткувала краєзнавчий рух.

Свято має на меті привертати увагу суспільства до українського краєзнавства;  провадити дослідження для  популяризації  українських  історії, культури, мови, традицій; спонукати українців вивчати й пізнавати рідний край.

День краєзнавства – велике свято для команди «Рідної країни». Адже Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» протягом 14 років працює над втіленням програм, покликаних охороняти і зберігати, пропагувати і популяризувати  культурну спадщину, історико-культурне середовище, пам’ятки історії та культури. Проєкти  та акції Фонду допомагають відкривати нашу прекрасну країну, її велику історію, неповторні краєвиди, чудові можливості для туризму і відпочинку.

2006-13р.р. тривали Етнофестивалі під загальним гаслом: «Пізнай Україну!». Географія й тематика акцій широка: «ЕтноЛіто: ХІХ Купальські ігри на батьківщині Гоголя»,  «Івана Купала у Софіївці», «Івана Купала на Світязі»; «ЕтноЗима: Масляна на Буковині» й «ЕтноЗима у Переяславі»; «ЕтноВесна: День Європи на батьківщині Лесі Українки» й «День Європи на батьківщині Василя Симоненка»; «ЕтноОсінь: Зоряна осінь в Качанівці»; «Київ – серце України».  На Черкащині стали очікуваними щорічні «Зажинки», або Свято першого снопа.

У заходах брали участь письменники, дипломати, актори, співаки й усі, хто любить і шанує рідну країну.

Звичайно ж, слід неодмінно згадати започатковану Фондом Миколи Томенка «Рідна країна» суперпопулярну, унікальну, масштабну акцію «7 чудес України». Акцію, яку називають найуспішнішим і найрезонаснішим проєктом у царині  пропагування українського туризму за часів Незалежності.

Першими були «7 історико-архітектурних чудес України»;  «7 природних чудес України» (до речі, один із переможців – Біосферний заповідник «Асканія-Нова» – з ініціативи Миколи Томенка став учасником Всесвітньої акції «New seven wonders of nature» і серед 450 номінантів з усього світу був обраний до до переліку 77 світових чудес!).

У 2010 р. Фонд «Рідна країна» презентував  третій проєкт акції – «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», а через три роки – «7 чудес Києва».

Донині триває акція  «7 туристичних маршрутів України», мета якої – визначення та пропагування  найпривабливіших туристичних маршрутів вихідного дня та найкращої туристичної інфраструктури України.

2016 р. визначено переможців акції «7 чудес України: історичні міста та містечка». Переможцями стали  міста і містечка з різних теренів – від Сходу до Заходу, від Центральної України до Закарпаття:  Бердянськ і Галич, Канів і Диканька, Ніжин і Хуст…

Знято 50 фільмів проєкту «7 чудес України». Їх, до слова, можна переглянути онлайн, завантаживши ЗВІДСИ.

Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» презентував і новий, VI етап проекту. Він має назву  «7 чудес України: малі батьківщини великих українців» і розповість про рідні краї відомих людей.

Важливо, що Фонд Миколи Томенка реалізує свої патріотичні проєкти без жодної бюджетної копійки. Й це добрий приклад безкорисливої й діяльної любові до України.

Отже, як бачите, день краєзнавства – це свято і «Рідної країни».

Тож вітаємо всіх краєзнавців і всіх, хто любить рідний край!

Нових знахідок і відкриттів, радості від споглядання й пізнання нашої рідної країни!

«Рідна країна»