1 червня — день Івана Довгого: історія, традиції та прикмети свята

1 Червня 2020 10:17

Запастися здоров’ям на цілий рік можна сьогодні за допомогою обряду.

Православні християни 1 червня згадують благовірного князя Івана Углицького. Дата за народним календарем називається Іван Довгий, оберіг ниви або просто день Івана.

Ким був святий Іван?

Іван був сином христолюбивого князя Андрія Васильовича і благовірної княгині Олени. Жив він у XV-XVI століттях. Коли Іванові було шість років, померла його улюблена мама. Розраду від непоправної втрати хлопчик знаходив у молитвах.

В ньому не можна було побачити княжого багатого спадкоємця, одягався Іван дуже скромно, в питті та їжі строго утримувався.

Коли на Русі між сусідніми князівствами загострилися відносини, великий князь московський Іван III Васильович (дядько Івана Углицького) наказав відправити до в’язниці тринадцятирічного племінника, його батька і брата. Більше не довелося їм побувати на волі.

Іван був заточений у Спасо-Прилуцький монастир під Вологдою. Він провів в обителі більше тридцяти років, а перед самою смертю прийняв чернечий постриг, отримавши при цьому ім’я Ігнатій.

Мощі святого стали виліковувати людей від одного лише дотику до них ще до того, як тіло Івана було поховано. В подальшому на його могилі зцілювалося багато хворих. Іван Углицький у лику святих шанується як Ігнатій Прилуцький.

Які на цей день існують традиції і обряди?

Наші предки називали дату 1 червня Іван Довгий, тому що наступало літо — пора найдовших днів і коротких ночей у році. Народ з цього приводу навіть прислів’я придумав: «У червні сонце високо-високо — ох, до вечора ще далеко-далеко».

При будь-яких погодних умовах на Русі 1 червня висівали пшеницю. А щоб земля-матінка багатим урожаєм обдарувала, господині рано вранці випікали великі круглі палянички, які називали «обереги ниви».

Їх відносили до поля і пригощали всіх, хто там працював, а також знайомих і сусідів, які зустрічалися на шляху. Якщо шматочок паляниці залишався, то додому його не несли, а кришили на вулиці для птахів.

Народна магія допоможе вам впоратися з недугами і бідами

Люди здавна навчилися використовувати силу природи для свого блага. Слов’яни намагалися не пропустити дату 1 червня, тому що в цей день рослини мають особливу цілющу силу.

Обряд в осиковому гаю

За допомогою спеціального магічного ритуалу сьогодні можна скинути на осику всі свої проблеми. Але до цього обряду потрібно підготуватися заздалегідь — відшукати поблизу осинник (осиковий гай), і в Чистий Четвер Страсної Седмиці купити нову мотузку.

1. Рано вранці 1 червня вирушайте в осиковий гай, взявши під пахву неробочої руки змотану мотузку (тобто лівші беруть під праву, правші під ліву).

2. Дуже важливо по дорозі не зупинятися, ні з ким не розмовляти, не озиратися назад, нічого не пити і не їсти. Навіть вітатися зі знайомими не можна.

3. В гаю знайдіть старий пеньок, який вже засихає, але щоб обов’язково біля нього дві здорові осики росли.

4. Між цими деревами натягніть мотузку і вимовте замовний текст:

«Як два осикових деревця поруч ростуть із землі-матінки харчуються, набираються сил, так я їх мотузкою обв’яжу і поділитися силою попрошу. Всі мої хвороби і біди геть ідіть в трухлявий пень і разом з ним назавжди загнивайте. Як могла ти, осика-мати, тіло зрадника Іуди прийняти, так і з мене забери всі хвороби. В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь».

5. Після цього можете розв’язувати і змотувати мотузку. Знову беріть її під пахву і вирушайте додому, мовчки і не реагуючи ні на кого по дорозі.

6. Коли прийдете додому, відразу ж покладіть мотузку під свою подушку. Там вона повинна перебувати сорок днів. По закінченні цього часу спаліть її в багатті на вулиці, подалі від дому.

Зілля з конвалій

Ще на Русі 1 червня неодмінно вирушали в ліс за конваліями. З них готували цілющі відвари і настоянки для лікування епілепсії, водянки, серцевих захворювань. Також конвалія добре допомагає зняти втому.

Але робити такі заготовки можна лише досвідченим знахарям. Найменша помилка в дозуванні і цілющий засіб стане сильною отрутою.

Молоді дівчата користувалися корінням конвалії, натираючи свої щічки для додання їм рум’янцю.

Дубові віники

1 червня особливо шанували на Русі дуб, дерево навіть називають символом сьогоднішнього дня. Господині робили з дубових гілочок віник, гарненько розпарювали його в гарячій воді і ретельно вимітали кожен кут в будинку. Згідно з народним повір’ям, після такого обряду подружні відносини будуть міцними, як дуб.

А щоб на цілий рік здоров’ям і силою запастися, треба відправитися в лазню і трохи побити себе дубовим віником.

Погодні прикмети на 1 червня

  • Якщо в перші два дні червня дощ поливає, значить, далі до кінця місяця буде сухо.
  • Якщо холодно сьогодні, значить, такі ж погодні умови триматимуться ще сорок діб.
Джерело: ukr.media