Деякі скульптури Мазура перенесуть на територію майбутнього музею історії міста Хмельницького

2 Липня 2020 08:47

В обласному центрі продовжуються роботи над музейним комплексом історії та культури Хмельницького. Як повідомив міський голова Олександр Симчишин на сторінці у фейсбуці, наразі велика частина внутрішніх робіт, проведення мереж, вентиляція вже завершенні. У розпалі фасадні роботи. Попереду, благоустрій території і облаштування комплексу всередині. Заплановано, що новий музей історії міста запрацює у 2021 році розі вулиць Свободи та Шевченка.

Ескізний проєкт нового закладу культури розробила Оксана Мазур, донька відомого хмельницького художника та скульптора Миколи Мазура. Деякі із фігур відомого хмельничанина планують встановити на території біля майбутнього музею. Окрім того, там має бути невеличка відпочинкова зона та клумби із квітами.

«Проєкт замовило нам міське управління ЖКГ, але контактуємо також з управлінням культури, бо вони займаються будівництвом музею і, відповідно, теж зацікавлені аби сквер був максимально красивий, — розповідає архітектор, який розробляв ескіз скверу Дмитро Райфшнайдер. – Основне завдання території біля музею — це відкритий громадський простір у центрі міста. Він не надто транзитний, але все-таки люди часто проходять повз і нам здається, що там цілком вписується місце для недовготривалого відпочинку. Бо поруч насичена магістраль і це створює певний дискомфорт тривалого перебування на цій території».

Дмитро додає, що певними засобами планування їм вдасться створити затишні куточки шляхом невеликого підняття рельєфу. Архітектори бачать там не просто клумби і газони, а невеликі земляні насипи, де будуть рости різні рослини, які протягом року цвістимуть іншими кольорами. Таке різнобарв’я підтримуватиме дух творчості музею і створить певний затишок в активному і шумному місці.

«З’явилась думка встановити у сквері біля музею деякі скульптури Миколи Мазура, що свого часу забрали із території готелю на вулиці Шевченка. Їх планували перенести в один із парків міста, але біля музею вони будуть доречніші, оскільки відповідають духу установи. Фігури уже реставрують», – зазначив Дмитро Райфшнайдер.

Зараз проєкт скверу проходить експертизу, а після того буде оголошено тендер на виконання робіт і безпосередня їх реалізація. Простір навколо мистецької установи мають частково облаштувати до початку осені, але не завершать через брак коштів. На весь задум потрібно близько двох мільйонів гривень, поки є лише половина.

Наталя ГАРМАТЮК

Джерело: ye.ua