13 липня — Собор славних і всехвальних 12 апостолів: історія, традиції та прикмети свята

13 Липня 2020 08:09

У православному світі 13 липня згадують учнів Христових — дванадцять апостолів. Дату у народному календарі прозвали Верхівкою літа, інформуєUkr.Media.

Які традиції та обряди існують у цей день?

В народі існувало повір’я, що на плечах дванадцяти апостолів тримається Верхівка літа. Дату 13 липня вважали на Русі серединою всього літнього періоду, починалися найспекотніші дні.

У наших предків було заведено вшановувати апостолів. Вранці люди одягалися у свій ошатний і кращий одяг, виходили всім селом на пагорб і зустрічали схід сонечка.

Просили світило, щоб воно дало визріти хлібному врожаю, і після цього починали косовицю. Після трудового дня ввечері обов’язково влаштовували гучні гуляння.

Для прославлення сонця у цей день господині фарбували яйця, як це роблять до Великодня. Але тільки крашанки в цей раз були не червоного, а жовтого кольору.

Перші яєчка за традицією повинні були з’їсти діти, потім підлітки та молодь, зрілі домочадці і на завершення трапезували літні люди. Це був обов’язковий обряд, тоді весь рік усі члени сімейства здоровими і щасливими проживуть.

Сьогодні День вдалий для початку подорожей і далеких доріг. Рекомендується 13 липня відвідувати косметологічні та масажні кабінети, лазні і сауни. Корисним буде влаштувати день лікувального голодування. Всі ці процедури будуть сприятливими для організму.

Серйозні справи, переговори і зустрічі на сьогодні краще не плануйте, особливо на першу половину дня. Інакше не дочекаєтеся благополучного результату. Також 13 липня потрібно уважно стежити за особистими речами, день небезпечний крадіжками і шахрайством.

Виявляйте сьогодні обережність, є ризик підчепити на себе чиїсь недуги!

Наші предки дати 13 липня побоювалися. Занадто велика ймовірність перетягнути на себе хвороби і проблеми чужих людей. Особливо цим користувалися відьми з відьмаками. Всю накопичену негативну енергетику або тяжку хворобу вони могли в цей день перекинути з себе на здорову людину.

Такі страшні діла творять вони в місцях великого скупчення народу або на перехрестях. Тому на ринках і в супермаркетах, в метро і на автобусних зупинках виявляйте сьогодні пильність. Перекинути недугу можуть навіть в храмі під час служби.

Найчастіше чорні маги перекидають з себе все погане через дотик до здорової людини. Вас повинно насторожити, якщо хтось чужий раптом торкається вашого плеча, проводить по спині рукою, на ногу наступає, ходить навколо, намагається обійняти або за руки хапає.

Після таких дій відьми не приносять вибачень, не підтримують бесіду, а швиденько повертаються, залишають це місце і не обертаються назад.

Як ви можете себе убезпечити? Вчинити точно також. Якщо сьогодні вам незнайомець на ногу наступив, те ж саме зробіть і швидше йдіть з цього місця. І не треба соромитися, реагувати агресивно. Навіть якщо це здасться дивним або безглуздим, думайте у першу чергу про своє благополуччя та здоров’я.

Коли прийдете додому, відразу ж випийте освяченої води і помийте нею обличчя. Насухо витирайте не рушником, а зворотною стороною подолу спідниці. Так ви змиєте з себе переданий негатив.

Пам’ятаєте! Не можна переходити дорогу через перехрестя і вже тим більше піднімати на ньому речі, які валяються або монети. Через них чорні маги скидають свої недуги. А ви, підібравши штучку, візьмете хворобу на себе.

Погодні прикмети на 13 липня

  • Якщо на Верхівку літа ще почуєте кування зозулі, значить, теплі та погожі дні цього року протримаються довго, зима буде затяжною.
  • Якщо 13 липня спека стоїть, то ще рівно три тижні буде така ж погода.
Джерело: https://ukr.media