14 липня — день Кузьми і Дем’яна: історія, традиції та прикмети свята

14 Липня 2020 09:17

Православні християни 14 липня згадують святих чудотворців і безсрібників Косму і Даміана Римських. Дату у народному календарі прозвали бабине (або дівоче) свято, літні кузьминки або просто день Кузьми і Дем’яна, інформує Ukr.Media.

Ким були святі Косма і Даміан?

Даміан з Космою були братами, жили в Римі в III столітті. Їхні батьки були цнотливими та благочестивими християнами, в цій вірі і виховали своїх синів. Господь наділив братів здатністю зцілювати людські недуги. Лікували вони хворих людей абсолютно безкорисливо силою молитви.

Швидко прославилися брати, а старий римський лікар став їм заздрити. Адже він колись навчив їх лікарській справі і став для Косми з Даміаном наставником.

З заздрості він страшне діло сотворив. Покликав братів разом з ним на збір лікарських рослин. Але повів їх у глухі гори, де вбив і позбувся тіл, скинувши в річку.

Святі є покровителями лікарів, майстрів ковальської справи, домашньої птиці, шлюбу і дітворі.

Які традиції та обряди існують у цей день?

На Русі в цей день святкували літні кузьминки. Свято це було жіноче (у давнину називали його бабиними посиденьками).

Збиралися сільські жінки у когось в хаті. Кожна із собою приносила продукти — цукор, крупи, яйця, сіль, борошно і молоко. Різні страви готували, а потім влаштовували застілля. Погодьтеся, що традиція хороша. Можливо, теж сьогодні зберете своїх подружок на дівочий-вечір?

Правда, в давнину жінки влаштовували свої посиденьки вже ближче до вечора, тому що день був сповнений турбот, адже самий розпал пори садових і городніх робіт. До того ж є народне повір’я, що в день літніх кузьминок виходить чудове малинове варення.

Тому рано вранці 14 липня жінки вирушали на збір малини, а вдень потім ставили варити варення. У кожної господині був свій рецепт і секрет приготування, передавалися вони з покоління в покоління.

Тільки в день Кузьми і Дем’яна, коли варення ставили, ділитися своїм рецептом не можна було, інакше пропаде вся заготівля.

Незаміжні дівчата в цей день використовували колючі гілочки аґрусу для залучення у своє життя наречених. Потрібно було взяти гілку, підійти до хлопця, який подобається, і непомітно вколоти його. Вже через кілька днів він закохувався в дівчину, а потім і заміж кликав.

Сьогодні можна випросити щасливу долю своїм діточкам!

Наші предки в день вшанування святих Косми і Даміана вранці йшли в храм і молилися про дарування дітям благополучної долі й здоров’я. А щоб прохання були почуті і виконані, обов’язково на вулиці роздавали дітлахам цукерки і солодощі.

Наслідуйте цю гарну традицію. Чим більше солодощів сьогодні малюкам роздасте, тим щасливішим складеться життя у ваших діточок.

4 липня — дуже гарна дата для весіль. Щоб молодята все своє подружнє життя прожили щасливо, солодко й безтурботно, батьки після церемонії одруження (або вінчання) повинні обсипати їх цукерками.

До заходу сонця 14 липня потрібно попросити вибачення у всіх кого свідомо чи несвідомо, словом чи ділом образили. Не потрібно соромитися, відкладати це на інший день або думати, що з часом образа сама собою забудеться. Треба просто підійти і сказати: «Прости мене», після цього стане набагато легше на душі.

Погодні прикмети на 14 липня

  • У ніч на 14 липня подивіться на Місяць. Якщо він червонуватого відтінку, значить, в найближчі дні почнуться сильні вітри. А якщо в цю ніч місяць з затупленими (не гострими) кінчиками, значить, чекайте проливних дощів.
  • Спекотна погода протримається ще довго, якщо сьогодні весь день голосно сороки кричать.
Джерело: https://ukr.media