12 серпня — день Сили і Силуана: історія, традиції та прикмети свята

12 Серпня 2020 08:50

Як набратися сили сьогодні, щоб не хворіти і радіти життю?

Православні християни 12 серпня згадують апостолів від сімдесяти Силу (Силоса) і Силуана, і святого мученика Івана воїна. За народним календарем дата називається Іван воїн або Силін день.

Ким були святі Сила і Силуан?

Сила і Силуан були апостолами. У Македонії, Сирії, Кілікії вони проповідували Слово Боже разом з верховними Петром і Павлом.

Сила в місті Коринфі служив єпископом, прославився множинними чудесами і знаменнями. Силуан був єпископом в Солуні, багато напастей і скорбот довелося зазнати йому за віру Христову, і прийняти мученицьку смерть.

Які на цей день існують обряди і традиції?

12 серпня за традицією селяни починали висівати озимі. Люди вірили, що будь-які хліба, посіяні в Силін день, дадуть щедрий урожай. А ще вважали, що в цей день сам апостол допомагає в посівних роботах.

Святих Силу і Силуана в народі шанували як покровителів пасічників. Сьогодні до них моляться про те, щоб бджоли були здоровими і приносили багатий медовий урожай.

Згідно з народними повір’ями, в ніч на 12 серпня відьми перетворюються в кішок і кажанів, і пробираються на людські подвір’я.

Висмоктують вони у корів все молоко прямо з вимені, та так напиваються, що самі засипають мертвецьким сном. Розбудити їх і прогнати можна, лише бризнувши святою водою або підносячи запалену солому.

Якщо вас хтось незаслужено і серйозно образив, то для відновлення справедливості підіть сьогодні до церкви і помоліться Іоанну Воїну. Крім того святий допомагає повернути вкрадені речі.

Для цього треба відслужити йому молебень, і потім злодій сам себе проявить — чи то попадеться з річчю вкраденою, чи то проговориться.

Сьогодні можна набратися богатирського здоров’я!

На Русі вірили, що в Силін день навіть найслабша людина може богатирської силушки набратися. Навіть приказки придумали з цього приводу: “на святого Силу стане богатирем і безсилий” або “Апостол Сила всім додасть силу”. У народі апостолу Силі приписували істинно богатирську міць, ототожнюючи його зі слов’янським язичницьким богом Сильнобогом, що уособлював собою могутню силу і спритність. На нього сподівалися в численних роботах в полі (адже багато сили потрібно, щоб і дозріле жито встигнути зібрати і озиму засіяти).

Щоб протягом наступного року бути фізично і духовно міцними, активними і здоровими, виконувати важку роботу, слов’яни 12 серпня проводили прості обряди. За старовинним повір’ям, в цей день святий Сила вкладав в трави і коріння, особливо в лопух, свій чудовий дар. Ті, кого сильно турбують ниючі відчуття в ногах, можуть полегшити свої страждання. Для цього потрібно зірвати три листки лопуха з трьох різних кущів і прикласти їх до хворих кінцівок. Вважалося, що сили в цей день додається і у людей («безсилий богатирем живе»), і у тварин, і у рослин («на Силу від землі беруть силу»).

Говорили, що Іоанн Воїн дає силу не лише чоловікам, а й прекрасній статі. Особливо він допомагає породіллям, тому саме 12 серпня майбутні матері проводили ритуали і обряди із змовами, звертаючись до цього святого.

Молитви, звернені до Святого Івана воїна, згідно з народними повір’ями можуть відновити справедливість, якщо хтось вас серйозно образив або у вашому житті сталося велике горе.

Прикмети погоди на 12 серпня

  • Якщо 12 серпня тепло і сухо, значить, восени буде дуже багато грибів.
  • Якщо до сьогоднішнього дня рясно достигла горобина, значить, чекайте дощову ранню осінь і сувору морозну зиму.
  • Якщо похмуро і прохолодно, то дощу не буде. Сильне мерехтіння зірок на світанку — до швидкого дощу. А якщо під вечір почалася мряка — бути довгій мокроті.
Джерело: ukr.media