26 серпня — день Максима Сповідника: історія, традиції та прикмети свята

26 Серпня 2020 10:19

У православному світі 26 серпня згадують християнського філософа, ченця і богослова Максима Сповідника. За народним календарем дата називається день прощення або просто Максимів день, інформуєUkr.Media.

Ким був святий Максим?

Народився Максим в Константинополі, жив в VI-VII століттях. Мав благородне походження, що дозволило йому, досягнувши повнолітнього віку, отримати секретарську посаду на службі у імператора Іраклія.

Проживши п’ятдесят років, Максим прийняв рішення відійти від громадських справ і піти в ченці. Він вів непримиренну боротьбу з єретиками, за це його називали «великий Учитель Церкви».

Які обряди і традиції існують на цей день?

Сьогодні також шанують ікону Богородиці під назвою «Страсна». На Русі було прийнято 26 серпня обійти з цим образом все житло по периметру, щоб уберегти від заздрості і чаклунства.

Біля “Страсної” ікони молять Божу Матір зцілити від недуг і захистити від стихійних природних лих (землетруси, повені, урагани, пожежі). Особливо вона значима для людей, які страждають душевними недугами.

Наші предки до Максимового дня традиційно завершували збиральні та ремонтні роботи в підсобних приміщеннях (сараях, погребах), і остаточно готували їх для зберігання зимових продуктових запасів, які вже збирали повним ходом.

Опускали в льохи овочі з нового врожаю, замариновані господинями помідори з огірками і зварене варення. Так що і ви сьогодні приведіть в порядок засіки, не встигнете озирнутися, як осінь вступить в свої права, а там і перший сніжок піде.

Сьогодні потрібно від чистого серця пробачити всіх, хто вас образив!

Наші предки Максимів день прирівнювали до прощеного Воскресіння напередодні Великого посту. У тих, кого образили, вибачення просили, та й самі намагалися всі образи з серця відпустити.

Якщо хтось образить вас сьогодні, то не звертайте уваги, не варто відносини з’ясовувати і лаятися. Люди похилого віку на Русі завжди вчили молодь, що не потрібно переживати через образи, інакше душа довіку спокою не знайде.

Образи можна порівняти з гострим болем, і кожному з нас доводилося відчувати це почуття. Можуть і рідні, і зовсім незнайомі люди зробити якийсь вчинок або сказати слова, від яких на серці стає дуже боляче. І почуття це може затриматися в серці на кілька років.

Але потрібно зрозуміти, що своїми образами на людину ви робите гірше не її, а тільки собі. Це ваше серце не знає спокою і руйнується. Тривалі образи з часом виливаються в затяжну депресію або, що ще гірше, в невиліковне захворювання.

Психологи пояснюють це так. Наші сильні образи породжують в підсвідомості бажання смерті кривдникові. Але такі приховані побажання неодмінно з часом повернуться назад і переростуть у важкі захворювання.

Тому вчіться прощати, очищати своє серце від негативу і впускати в нього радість. І якщо не виходить зробити це самостійно, варто звернутися до віри, до святих і молитв, що допомагають в позбавленні від гнітючого почуття.

Адже всі образи даються нам Богом для вилучення корисних життєвих уроків. І коли пережити їх особливо важко, Господь не залишить, проведе через цю складну ситуацію, допоможе в очищенні і порятунку душі.

Погодні прикмети на 26 серпня

  • Якщо сьогодні буря і негода, значить, вересневі дні чекайте дощові.
  • За датою 26 серпня з давніх-давен визначали погоду на майбутню зиму. Якщо сьогодні жарко і сонячно, то будуть морозні зимові місяці.
  • Дощ в Максимів день віщує багато зимових хуртовин. А якщо сьогоднішній день видасться прохолодним, то зимушка очікується м’яка і тепла.
Джерело: https://ukr.media