1 вересня — Текля-свекольниця (Андрій Стратилат): історія, традиції та прикмети свята

1 Вересня 2020 08:47

Наші пращури в цей день подумки оглядали поглядом прожитий рік, думали над помилками, які вони за цей час здійснили, просили вибачення у тих, кого образили.

Текля-свекольниця (Андрій-тепляк) — народне свято, щорічно його відзначають 1 вересня. За старим календарем це 19 серпня. У цей день прийнято прибирати з грядок буряк, а також розвішувати зв’язки з вівса по всьому будинку і стайні. А в церкві правлять службу за таких мучеників, як Текля, Тимофій і Агапій та інших загиблих в цей день, інформує Ukr.Media.

Історія свята

Історія цього свята бере свій початок ще з початку 4 століття. Коли командувач військами Андрій закликав свій загін прийняти християнство і відректися від язичницької віри. Вони пішли за своїм начальником. Але коли цар дізнався про це, він вирішив засудити їх до смерті, після численних тортур. Попри це вони залишалися вірними своїм переконанням і не мали наміру від них відмовлятися. Але оскільки багато людей пішло за Андрієм Стратилатом, то був виданий указ відпустити всіх в’язнів. Але при цьому стратити їх в таємниці від усіх. Коли вони отримували кару, святий попросив Господа Бога про те, щоб на місці їх загибелі утворилося цілюще джерело для інших людей.

За саму Теклю практично нічого не відомо, але деякі дані все ж є. Вона народилася і жила в місті Гази і поширювала інформацію про християнство серед народу. Саме за це вона була піддана мученицькій смерті через віру в християнство. Її віддали на розтерзання хижакам. Така ж доля спіткала і інших святих — Тимофія і Агапія.

На самому початку цей день поминали тільки віруючі люди, вони приходили до церкви і шанували пам’ять мучеників, які не дивлячись на смертельний вирок не відмовилися від своєї віри. Потім вже до цього приєднали народні традиції та звичаї, бо припадали вони теж на цю дату.

Традиції та обряди

Назва «Свекольниця» говорить сама за себе. Перш за все в цей день обов’язково прибирають весь буряк, який залишився на грядках. Предки дуже цінували цей продукт за те, що в ньому багато корисних властивостей. Вони використовували його не лише для приготування їжі, а й для лікування, профілактики захворювань. Також саме в цей день на столах були присутні страви з буряка. Обов’язково борщ, салати і все, що вдавалося придумати з цього інгредієнту. Заквашували плоди на зиму в великі бочки. Сік буряка використовували як барвник, тільки він повністю натуральний. З його допомогою робили кольорову глазур і фарбували нею пряники.

Також ті жінки, у яких були іменини в цей день, зобов’язані були принести в будинок не менше трьох пучків вівса і розставити їх в певних місцях. Перший — в кутку печі, його ще називають «бабиним місцем», другий у світлиці, а третій в сінях. За повір’ям овес не пропускає в будинок нечисту силу і охороняє його мешканців від пристріту і псування.

Для хлопчиків, яким в цей час вже виповнилося 4 роки, також був певний обряд — їх вперше в житті садили на коня. У ремісників також було своє свято — день свічки. Саме в цей час, тому як вечорами раніше починало темніти і в будинку доводилося використовувати додаткове освітлення. Підмайстри проходили певний обряд посвячення в чоловіче співтовариство — для цього їм потрібно було випити чарку самогону або ж горілки.

1 вересня можна виконувати і інші садові роботи:

  • Висаджувати плодові дерева в саду;
  • Білити стовбури багаторічних дерев;
  • Висаджувати на клумби багаторічні рослини;
  • Готувати джем і пастилу з яблук і груш.

Прикмети погоди на 1 вересня

З давніх часів люди вірили в прикмети, тому що по них можна було дізнатися, яким буде урожай, погода на найближчий час, а також на наступний сезон. Але навіть і зараз все це не втратило своєї актуальності.

  • Теплий вітер дме з півдня — варто очікувати багатий урожай вівса;
  • Яка погода на Андрія, такий і буде весь місяць;
  • Не можна довго дивитися на вогонь, інакше можна втратити зір;
  • Хто народився 1 вересня, будуть добрими і мудрими.
Джерело: https://ukr.media