2 вересня — Самойлів день: історія, традиції та прикмети свята

2 Вересня 2020 08:56

Самойлів день в народі вважався днем вшанування чоловіків і батьків, а церква в цей день згадує про п’ятнадцятого і останнього з Ізраїлевих суддів, пророка Самуїла. Святий жив ще в XII столітті до нашої ери, поширював знання в народі і виховував у молоді любов до батьківщини. Відзначається 2 вересня в молитвах і господарських справах, інформуєUkr.Media.

Історія свята

Пророк Самуїл народився завдяки жарким молитвам своєї матері. Тому назвали його Самуїл, в перекладі означає «Випрошений». З трирічного віку його виховував, нарівні зі своїми синами, первосвященик Ілля, який служив тоді суддею над народом ізраїльським. Коли пророку було 12 років, йому спало божественне одкровення, що на будинок судді впаде кара небесна через гріхи і аморальну поведінку його синів.

Через кілька років судилося збутися пророцтву, коли філістимляни перемогли ізраїльтян і відбили Ковчег Божий, убивши при цьому більше тридцяти тисяч жителів, у тому числі і синів судді. Коли первосвященик дізнався про це, то впав і помер, зламавши собі спину.

Через усі ці події Самуїл заступив на посаду судді ізраїльського. Служив він при цьому чесно і праведно, залишивши про себе для нащадків образ захисника і покровителя скривджених, знедолених. Філістимляни, під час його правління, повернули не лише Ковчег, а й завойовані ними землі. Коли прийшла пора передавати владу у спадок, Самуїл хотів залучити до посади судді своїх синів. Однак вони не впоралися із завданням, не було в них здібностей до правосуддя і благочестя, як в їх батька, занадто вони любили гроші.

А старійшини попросили суддю призначити їм царя. Спочатку ним був поставлений Саул, який не виправдав довір’я своїми протиправними вчинками. Після чого був таємно призначений Давид, який рятувався від переслідувань Саула. Він і став другим царем царства Ізраїльського і батьком знаменитого Царя Соломона.

Коли Самуїл відходив від влади, то опитав усіх, кого зміг, щоб дізнатися чи не скривдив він кого своїми вчинками, але таких не знайшлося. Помер на 89 році життя і весь народ оплакував його кончину.

Традиції та обряди

У Самойлів день селяни моляться про гарну погоду для доброго врожаю. Адже попереду довга осінь з непередбачуваним настроєм.

У лісах вдосталь з’являлися опеньки, і прийнято було всією сім’єю йти по гриби. На відміну від літніх опеньків, вересневі відрізнялися міцною текстурою і універсальністю застосування. Їх можна було солити і маринувати, сушити і смажити. У вересні улюблена страва на столі — це картопля смажена з грибами.

В день пророка Самуїла прийнято було віддавати почесті чоловікам і батькам сімейства. Вранці дочки підносили своєму батькові нову сорочку, вишиту власноруч. Дружини готували смачні страви і накривали багатий стіл. Вважалося, що настрій глави сімейства в цей день безпосередньо впливає на стан справ в будинку.

В полях і городах дозрівали морква і буряк. На збиранні працювали в основному дівчата і жінки, і в народі говорили, що Самойлів день дівок неволить.

Прикмети погоди на 2 вересня

  • Якщо на горобині достигало багато ягід, то чекали хороший урожай вівса.
  • Якщо бачили нашестя мишей з полів до будинків, то готувалися до холодної швидкої зими.
  • Летючі високо і спокійно журавлі означали теплу осінь.
  • Якщо в Самойлів день гарненько помолитися про чоловіків в сімействі — буде їм добре здоров’я весь рік. Вважалося, що сам пророк Самуїл просить здоров’я у Господа.
  • Якщо граки в цей день збираються в зграї летіти на зимівлю — чекайте швидкі осінні холоди.
  • Дітям, які народилися в цей день, пророкували красиву зовнішність і велелюбний характер.
Джерело: https://ukr.media